Rekord-afkast på vej til olierige nordmænd

Den gigantiske norske oliefond kan være på vej mod sit næstbedste afkast nogensinde.
Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil

Ikke mindre end 130.000 norske kroner står hver eneste nordmand fra spæd til pensionist til at tjene i afkast fra den norske stats Oliefond i 2013.

Ifølge beregninger fra avisen Aftenposten på baggrund af tal fra de første tre kvartaler i 2013 er fonden faktisk på vej mod det næstbedste år nogensinde.

Dermed står fonden til at have sikret et afkast på 15 procent i 2013.

Kun i 2009 oplevede fonden et bedre år - ikke mindst hjulpet godt på vej af den daværende optur på aktiemarkederne efter kriseåret 2008. I 2009 sikrede den norske oliefond et afkast på 25,6 procent.

Norske oliepenge kan ende i infrastruktur

Udsigten til det flotte afkast i Oliefonden hænger nøje sammen med udviklingen i den globale økonomi.

"Aktiekurserne steg meget i 2013 på grund af forventninger om, at verdensøkonomien er på vej ind i en bedre gænge. Dermed forventer aktiemarkederne, at selskabernes indtjening vender tilbage," siger Morten Jensen, analysechef i DNB Markets, til Aftenposten.

Norsk oliefond når 5.000 milliarder

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Én million per nordmand

Beregningerne om afkastet fra 2013 er dels baseret på regnskaber for årets første tre kvartaler og derudover på udviklingen i de globale indeks for aktier og obligationer. Forudsat at Oliefonden i 4. kvartal 2013 har investeret som vanligt, når Aftenposten frem til, at afkastet i 2013 bliver på 15 procent.

Den endelige årsrapport fra Oliefonden fremlægges den 28. februar.

Selv om afkastet svarer til 130.000 kroner per nordmand, er det dog ikke penge, der går direkte ud til de norske forbrugere. Oliefonden er nøje reguleret og opspares til fremtidige generationer, og kun en lille del af afkastet går til offentlige investeringer.

Den Norske Oliefond er på omkring 5000 milliarder norske kroner - hvilket svarer til cirka en million kroner per nordmand.

Bill Gates: Send norske oliemilliarder til Afrika

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også