EnergiWatch

Nordmændene svømmer i oliekroner

2013 var et godt år for de norske olieinvesteringer.

5.000.000.000.000 norske kroner.

Så mange penge svømmer nu rundt i den norske oliefond. Det svarer til godt 4.500 mia. danske kr. eller omkring 1 mio. norske kr. per nordmand.

I oliefonden sparer nordmændene indtægter fra olie- og gasudvinding op, og formålet med den er, at kommende generationer også kan få del i gevinsten fra Norges mange ressourcer. I 2013 gik det godt. Fonden havde et afkast på hele 15,9 pct., hvilket er det næstbedste i fondens historie.

En buffer for statskassen

Fonden hedder officielt Statens Pensjonsfond og blev oprettet i 1990. Fonden skulle give staten et større økonomisk råderum og være en slags buffer for statskassen. Hvis staten havde underskud, skulle fonden dække det. Hvis der derimod var overskud på statsbudgettet, skulle overskuddet gå i fondens kasse.  692 mia. norske kr. tjente fonden på investeringer i 2013. Sammen med årets olieindtægter betyder det, at opsparingen er øget med 1.222 mia. norske kr. i forhold til udgangen af 2012.

Nordmænd mangler hænder til at jonglere med oliemilliarder

4 pct. ud i økonomien.

De norske politikere kan dog ikke bare bruge løs af fondens penge.

”I Norge arbejder politikerne ud fra den såkaldte "handlingsregel", der sikrer, at maksimalt 4 pct. af det årlige afkast kan sendes ud i økonomien. Med 2013-afkastet in mente, er der dog rigeligt økonomisk råderum for de norske politikere,” siger Kim Blindbæk, som er makroanalytiker i Sydbank.

Det store afkast fra fondens investeringer er dog ikke det eneste, som Norge tjente oliekroner på i 2013. Norge tjente 239 mia. norske kr. på olierelaterede indtægter igennem eksport. I Danmark tjente man til sammenligning cirka 57 mia. danske kr. på olieeksport.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

”Et af verdens rigeste lande”

Hos Sydbank vurderes de overvældende beløb meget positivt.

”Vi vurderer, at den seneste udvikling i oliefondens værdi cementerer Norges position som et af verdens rigeste lande. Oliefonden kan fungere som bagstopper for finansiel uro, og det giver tryghed for nordmændene og stor tillid blandt investorerne,” siger Kim Blindbæk.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs