EnergiWatch

Oliefond må ikke investere i... olie

De norske politikere vil have deres milliardstore pengetank til at investere grønnere.

Nordmændene er i teorien alle sammen millionærer. Den gigantiske norske oliefond, der stammer fra indtægterne af Norges olie- og gasudvinding er på ca. 4.500 mia. danske kr. eller godt 1 mio. norske kr. per nordmand. Afkastet fra fondens investeringer var sidste år på imponerende 15,9 pct. hvilket er det næstbedste i fondens historie.

Men fremover kan der komme begrænsninger i fondens investeringsmuligheder. Et flertal af de norske politikere overvejer nemlig at afskære fonden fra at investere i olie, kul og gas. Det skriver e24.no.

Nordmændene svømmer i oliekroner

Fondschefen advarer

Udmeldingen falder ikke i god jord hos Yngve Slyngstad, der er administrerende direktør i oliefonden."Vi vil som udgangspunk investere bredest muligt, fordi det per definition giver mindre risiko i en finansiel betydning," siger Yngve Slyngstad til e24.no.

Omkring 10 pct. af Oliefondens samlede investeringer er i fossile brændstoffer som olie og kul.

Nedsætter et udvalg

Fonden behøver ikke ændre på investeringspolitikken endnu, da der først bliver nedsat et uafhængigt ekspertudvalg, der skal kigge nærmere på olie- og kulinvesteringerne. Det har skuffet især de grønne partier i det norske parlament samt forskellige miljøbevægelser. Ekspertgruppens arbejde skal ifølge planen ske inden for de næste par måneder.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs