Kun uheld kan hindre rekord-år i Maersk Drilling

Med en fyldt ordrebog for 2013 vender Maersk Drilling skuden efter rædselsåret 2012.
Foto: Maersk Drilling
Foto: Maersk Drilling
RITZAU FINANS

A.P. Møller - Mærsk-divisionen Maersk Drilling kunne fredag lukke ordrebøgerne for 2013 og melde alt udsolgt. Dermed tegner året til at blive markant bedre end 2012, hvor forsinkelser på kontraktstart for to af divisionens rigge kostede over en halv milliard kr.

De to rigge, der blev forsinkede, da et vedligeholdelsesophold trak ud, sendte nettoresultatet, NOPAT, ned til 347 mio. dollar i 2012 fra 488 mio. dollar i 2011. Problemerne kostede Maersk Drilling 125 mio. dollar ifølge regnskabet for 2012. Ved fuld kapacitetsudnyttelse vil 2013 dermed blive markant pænere end året før.

Allerede i første kvartal steg resultatet til 146 mio. dollar fra 123 mio. dollar i første kvartal 2012, hvilket var før problemerne satte ind. Maersk Drilling har et mål om, at nå 1 mia. dollar i nettoresultat i 2018.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Vores rigge er linet op på fine kontrakter, og der ligger ikke noget vedligeholdelse i samme omfang som sidste år og venter. Så vi mener, vi ligger meget godt til at kunne levere en god operation," siger Michael Harboe-Jørgensen, chef for Strategy & Relations hos Maersk Drilling, til Ritzau Finans.

Samtidigt er der allerede god dækning i 2014, hvor 79 pct. af kapaciteten var afdækket ved regnskabet fra første kvartal i maj. Det tal er steget siden da med kontrakten til Dong for Maersk Resolve og den netop underskrevne udnyttelse af optionen hos Petronas på Maersk Convincer.

Nu er alt udsolgt hos Mærsk Drilling 

2014 er samtidigt året, hvor Maersk Drilling tager imod den første af tre nye højt specialiserede jack-up-rigge samt fire nye boreskibe. Her mangler kontrakter for to af de nye boreskibe, mens de to andre er kontraktsikret til Den Mexicanske Golf hos ExxonMobile og ConocoPhillips.

"Nu arbejder vi på at få fuld dækning i 2014, og der er fokus selvfølgelig på de to boreskibe, hvor vi gerne vil have underskrevet nogle kontrakter. Vi er selvfølgelig i dialog med olieselskaber om riggene, og generelt ser vi, at der er pæn efterspørgsel efter dybvandsenheder, siger Michael Harboe-Jørgensen og fortsætter:

"Vi håber stadig at kunne bringe dem til nogle af vores primære fokusmarkeder og meget gerne Vestafrika, hvor vi ser et stort potentiale."

Maersk Drilling: Ældre forretninger kan komme til salg 

Maersk Drilling arbejder på at samle sine rigge i fokusmarkeder, da der er synergier at hente. Samtidig vil det give konkurrencefordele at have specialiseret viden om de udvalgte markeder. Fokusmarkederne for dybvandsenhederne er Den Mexicanske Golf og Vestafrika, mens de specialiserede jack-up rigge helst skal samles i Norge.

"Ud over, at man kan dele omkostningerne ved funktionerne på land, kan man opbygge ekspertise i et marked. Det ser vi i Norge, hvor vi har været i mere end 20 år. Der har vi et stærkt navn, gode relationer til kunderne samt en stærk forståelse lovgivningen og regulativerne i markedet. Vi kender det marked, som vores egen baglomme, og det giver os en konkurrencefordel," siger Michael Harboe-Jørgensen og fortsætter:

"Vi håber på sigt at kunne opbygge nogle geografiske klynger, hvor vi har særlig ekspertise."

Der ventes også fortsat en solid efterspørgsel efter Maersk Drillings rigge. En stigende oliepris, mange nye oliefund og en forventet stigende efterspørgsel på olie har skabt en stærk efterspørgsel og et underudbud af rigge.

"Vi ser, at der er tilstrækkeligt efterspørgsel til de rigge, der er i markedet - også dem, der kommer til eller bliver ledige de kommende år," siger Michael Harboe-Jørgensen.

Maersk Drillings indkøb på vej til bugnende marked

Maersk Q1: Olieforretningen går tilbage 

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også