Maersk Q1: Olieforretningen går tilbage

Maersk Oil lander et resultat på ca. 2 mia. kr. for første kvartal af 2013, hvilket er markant mindre end sidste år, som dog var positivt påvirket af algerisk skattegevinst. Til gengæld går Drilling frem.
Foto: Maersk Oil
Foto: Maersk Oil
Ritzau og Thomas Bo Christensen

A.P. Møller-Mærsk har netop har aflagt kvartalsregnskab for de første tre måneder af 2013, og det viser samlet et en lavere driftsindtjening end forventet.

Den store shipping- og oliekoncern landede i kvartalet et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 16,3 mia. kr. og et overskud på bundlinjen - efter minoritetsinteresser - på 4.010 mio. kr.

Til sammenligning var der i markedet ventet et EBITDA-resultat på 17,4 mia. kr. og et overskud efter minoriteter på 3.600 mio. kr. i kvartalet ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Koncernens samlede omsætning var på i 79,3 mia. kr. i kvartalet og dermed lavere end de 81,3 mia. kr., der var analytikernes forventning inden regnskabet.

Topchefen er dog tilfreds.

"Vi er grundlæggende meget tilfredse med et resultat på omkring 800 mio. dollar," udtaler CEO Nils Smedegaard Andersen på en telekonference.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Olien viger

Ser man på olieforretningen lander Maersk Oil et resultat på 1.953 mio. kr., hvilket er lige en tand over analytikernes forventning på 1.874 mio. kr..

Til gengæld er det markant lavere end sidste år, hvor resultatet lød på 7,3 mia. kr, som dog var stærkt påvirket af en vundet skattetvist i Algeriet, der gav en større engangseffekt.

EBITDA lander på lige over ni mia. kr., hvilket er noget dårligere end sidste år, hvor det lå på 10,7 mia. kr.

Mærsk: Olieproduktion på El Merk er begyndt 

Selskabet skriver, at forretningen bl.a. er påvirket af en lavere gennemsnitlig oliepris.

Samtidig viger olieproduktionen med seks pct. til en daglig produktion på 239.000 tønder. Det var dog forventet, skriver selskabet, som investerer kraftigt i sin målsætning om at hæve produktionen til 400.000 tønder olie om dagen senest i 2020.

Efterforskningsomkostningerne blev i kvartalet opgjort til 235 mio. dollar mod 299 mio. dollar i første kvartal 2012.

"Produktionen faldt i første kvartal, hvilket vi havde forventet. Hvis man man korrigerer for, at Nordsøfonden overtog deres aktier sidste år, så er produktionen nogenlunde flad, og det er på linje med, hvad vi sagt, altså at vi regner med at stabilisere produktionen i løbet af i år," lød det fra Nils Smedegaard Andersen på telekonferencen med henvisning til Nordsøfondens overtagelse af 20 pct. af Dansk Undergrunds Consortium i 2012.

For 2013 venter analytikerne en omsætning i Maersk Oil på 54,7 mia. kr. omsat til et driftsresultat på 37,9 mia. kr. og et nettoresultat på 7,4 mia. kr. Produktionen ses samtidig på 247.000 tønder olie/dag for hele året.

Maersk Oil venter selv et resultat under det fra 2012, også når Algeriet-gevinsten fraregnes, og en daglig produktion på mellem 240.000 og 250.000 tønder olie. Der ventes efterforskningsudgifter på over 1 mia. dollar.

Maersk Oil kvalificeret til libanesisk budrunde 

Drilling tilbage på sporet

Ser man til gengæld på drilling-forretningen, lander resultatet på 845 mio. kr. mod ca. 710 mio. kr. sidste år. Det er over analytikernes forventninger, og selskabet tilskriver selv fremgangen en generelt højere operationstid for aktiviteterne. 

"Vi er glade for, at drilling er tilbage på sporet. Det var jo en af de mindre positive ting sidste år. Vi har haft nogle driftsudfordringer, men der er virkelig blevet taget fat i drillling, hvor der endda er leveret en resultatfremgang i forhold til sidste år, på trods af at vi ikke har sat nye rigge ind," lød det fra Smedegaard på telekonferencen.

Selskabet forventer et resultat over niveauet fra 2012, hvor det lød på 2081 mio. kr. efter skat.

Maersk Drilling opererer i alt 17 borerigge og boreskibe. Fra første kvartal 2014 begynder Maersk Drilling at tage levering af sin næste generation: tre højt specialiserede borerigge og fire boreskibe, der kan bore på ultradybt vand.

På længere sigt er det Drillings mål at levere et overskud på mindst 1 mia. dollar om året til Mærsk-gruppens bundlinje, hvilket ventes at ske senest i 2018.

Sydbank: Drilling overrasker

Analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, mener, at det samlede regnskab generelt er pænere, end hvad banken havde ventet.

Han peger dog på, at oliereserverne ikke på forventet niveau med en reserve- og ressourceandelen på 1,36 mia. tønder olieækvivalenter (boe). Heraf var de konstaterede og sandsynliggjorte reserver på 0,62 mia. tønder.

"Reserverne i olieforretningen er ikke meget at juble over, de er i det store hele på niveau med et år tidligere, hvor jeg havde håbet på en lille stigning. Men Oil leverer end bedre indtjening, end hvad jeg havde regnet med," siger Jacob Pedersen, der dog fremhæver drilling:

"Det er værd at kippe lidt med flaget over Drilling, der leverer en artig overraskelse på indtjeningssiden."

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter