Statoil skjulte udslip i to år

I 2011 opdagede Statoil, at der var sket et massivt kemikalieudslip ved en injektionsboring i Nordsøen. Først to år efter blev de norske miljømyndigheder underrettet.

Det norske Miljødirektorat kritiserer nu i hårde vendinger oliegiganten Statoil for at have undladt at informere om et kemikalieudslip, som er sket i perioden 1999-2006. Statoil har ifølge myndighederne kendt til udslippet siden begyndelsen af 2011, men har først for nylig informeret Miljødirektoratet om det.

Sagen begynder, da Statoil efter opfordring fra miljømyndighederne i 2010 igangsætter en kortlægning af havbunden ved Njord A-platformen i Nordsøen. Det sker, fordi myndighederne har fået informationer om problemer med injektionsbrønde på havbunden, der muligvis skulle være gået hul på.

Under kortlægningen finder Statoil store kraterlignende forhøjninger på havbunden, hvoraf de største har en radius på 40 meter og er op til 2,5 meter høje.

Statoil bestemmer sig for at undersøge forhøjningerne nærmere og finder i begyndelsen af 2011 frem til, at der er tale om betydelige mængder hydrokarboner, som sandsynligvis skyldes udslip fra en injektionsbrønd på feltet.

Statoil anslår selv, at der i alt er blevet indskudt ca. 3400 ton olieholdig skyllevand med kemikalierester, hvoraf størstedelen er lækket ud på havbunden.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Statoil vidste tidligt i 2011, at de havde haft store udslip af forurenet materiale på havbunden, men selskabet informerede ikke Miljødirektoratet om det før i juni i år. Vi ser med alvor på selve udslippet og kritiserer, at der gik mere end to år fra, at resultaterne af havbundsundersøgelserne forelå, til vi fik besked. Selskabet har pligt til at rapportere om udslip med det samme," udtaler Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en meddelelse på myndighedens hjemmeside.

Miljødirektoratet pålægger nu Statoil at levere en skriftlig redegørelse for både fundene på havbunden og selskabets opfølgning. Redegørelsen skal være færdig inden d. 20. august.

Sagen falder uheldigt for den norske oliegigant, som sammen med BP og Shell også er under mistanke for svindel med prissætningen på olie.

Razzia mod Statoil, Shell og BP 

Storsvindlere eller offerlam...?

Dansk trader: Statoil-mistanke minder om LIBOR-skandalen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også