EnergiWatch

Razzia mod Statoil, Shell og BP

OPDATERET 7.59: Både Statoil, Shell og BP er blevet ransaget på vegne af Europakommissionen. Også selskabet Platts, der indsamler olie-priser, har fået besøg. Der er mistanke om svindel med prissætningen siden 2002.

Tre af Europas største olieselskaber; Statoil, Shell og BP - er blev ransaget på foranledning af EU-Kommissionen.

Det skyldes mistanke om fusk med prissætningen.

"Selv mindre fordrejninger af priserne kan have en kæmpe indflydelse på prisen for køb og salg af råolie, raffineret olie og biobrændstof. Det kan i sidste ende ramme forbrugerne," skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

I Norge fik Statoil desuden besøg af Konkurrencetilsynet. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Også selskabet Platts har fået besøg. Platts er et amerikanske selskab, som fastsætter priser på blandet andet olie fra Nordsøen og andre olieprodukter, og de mulige overtrædelser gælder prisvurderingssystemet Platts Market-On-Close (MOC).

Det bruges til at rapportere priser for bl.a. råolie, raffinerede olieprodukter og biobrændstof. Mistanken om forkert prissætning rækker helt tilbage til 2002.

Analytikere: Meget alvorlige anklager

Platts prissætning af de forskellige produkter er baseret på priser, som bliver indsamlet fra købere og sælgere. På baggrund af de data fastsætter Platts en officiel slutpris på produkterne.

Det er denne indsamling af priser, som EU-Kommissionen mistænker Statoil, BP og Shell for at fuske med for at manipulere den officielle slutpris. Kommissionen mistænker også olieselskaberne for at have forhindret andre selskaber i at medvirke til prisfastsættelsen.

Olieselskabet Total, der ikke er blevet ransaget af myndighederne, sagde tilbage i august 2012, ifølge Financial Times, at "flere gange om året er estimaterne på markedspriserne ... ude af trit med vores erfaringer på dagen."

Ifølge Nordeas norske olieanalytiker, Thina Margrethe Saltvedt, er det meget alvorligt for Statoil - hvoraf den norske stat ejer 67 pct. af aktierne - hvis anklagerne er rigtige.

Hun siger, at det på nuværende tidspunkt er umuligt at drage håndfaste konklusioner om sagen, fordi det er så sparsomt med informationer. Men sagen vil påvirke markedet.

"Indtil der er skabt indsigt i sagen, vil anklagerne alene skabe en mistro til Statoil og samtidig skabe uro i oliemarkedet," siger Thina Margrethe Saltvedt til EnergiWatch.

Nordsø-priser har stor indflydelse

Hos SEB lyder det fra råvareanalytiker Bjarne Scheildrop, at kommissionen formentlig får vanskeligt ved at bevise, at selskaberne har handlet ulovligt.

"Det bliver spændende at se, hvad anklagerne går ud på, og hvad de har kunnet finde. Jeg tror, det bliver meget vanskeligt at bevise, at de har begået noget fusk," siger han til Dagens Næringsliv.

"Det er meget specielt, at det er Nordsøolien, som sætter prisen på måske 50 pct. af den globale råolie. Mængden af den olie, som produceres i Nordsøen, er vældig lille i forhold til det totale oliemarked. Dermed betyder det rigtig meget, hvad der sker på markedet i Nordsøen, og hvordan priserne fastsættes der," siger Bjarne Scheildrop.

Britiske politikere har sammenlignet mistanken mod olieselskaberne med LIBOR-skandalen sidste år. Dengang blev det afsløret, at flere store banker havde manipuleret London Interbank Offered Rate (LIBOR), en af verdens vigtigste renter. Ved den lejlighed blev både Barclays, Royal Bank of Scotland og UBS pålagt milliard-store bøder.

Der er mistanke om, at flere selskaber kan have deltaget i det som er konkurrence- begrænsende aftaler, men udover det har vi ingen yderligere informationer på nuværende tidspunkt

Jannik Lindbæk , informationsdirektør Statoil

Norske Aftenposten skriver da også, at alene Statoil risikerer en bøde på op til omkring 70 mia. norske kr. (10 pct. af omsætningen i 2012), hvis selskabet kendes skyldig i ulovlig karteldannelse.

Mistanke om kartelvirksomhed

Udover mistanken om fusk i prissætningen mistænkes oliekæmpen for at misbruge sin dominerende position på markedet til skade for en konkurrent. En mulig overtrædelse af EØS-aftalens artikel 54, meddeler Statoil. EØS står for Det Europæiske Samarbejdsområde og er en betegnelse for det område, der dækkes af EFTA-landene og EU.

Endelig er selskaberne mistænkt for at have bedrevet kartelvirksomhed. Statoil selv beskriver det i meddelelsen som et brud på det, EØS betegner som "konkurrencebegrænsende aktiviteter mellem virksomheder eller beslutninger truffet af flere virksomheder i fællesskab". Derudover er det et brud på den norske konkurrencelovs paragraf 10.

Statoil meddeler, at selskabet samarbejder med myndighederne.

Olieselskabets informationsdirektør, Jannik Lindbæk, oplyser over for det norske erhvervsmedie E24:

"Der er mistanke om, at flere selskaber kan have deltaget i det, som er konkurrencebegrænsende aftaler, men udover det har vi ingen yderligere informationer på nuværende tidspunkt," siger han.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Læs også:

Statoil oplever stort fald i overskuddet

Norge vil stramme oliebranchens skatteregler

Norsk olieselskab gør ”svært bra” fund

Maersk-partner glæder sig over succes i Sverdrup 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs