EnergiWatch

Intern Shell-mail omtaler dansk raffinaderi som "a piece of crap"

En kommunikationsansat hos den britiske oliegigant udtrykte sig i maj sidste år i hårde vendinger om raffinaderiet i Fredericia, som selskabet kort forinden havde frasolgt. Raffinaderiet var ”en trendsætter” hos Shell, lyder modsvaret fra den nye ejer. (Opdateret)

Foto: SHELL

”Endelig kom vi af med det stykke lort (”piece of crap”, red.) i Danmark, som vi har prøvet at sælge i årtier.”

Sådan lyder den lidet flatterende beskrivelse, som Steve Lesher, en del af kommunikationspersonalet hos selskabets amerikanske afdeling, i maj 2021 brugte i en mail sendt til en lobbyist om det danske olieraffinaderi i Fredericia.

Det skriver det amerikanske magasin New Republic på baggrund af mails, der er blevet lækket af tilsynsenheden House Commitee on Oversight and Reform, som tilhører Repræsentanternes Hus. Undersøgelsen har haft fokus på at undersøge mulig greenwashing i industrien.  

I den samme mail kalder den Shell-ansatte ydermere raffinaderiets faciliteter ”skod”.

I januar 2021 kom det frem, at Shell havde indgået aftale om at sælge raffinaderiet til den amerikanske kapitalfond Postlane Partners. Fonden har oprettet selskabet Crossbridge Energy til at varetage driften af raffinaderiet.

Vi opfatter bestemt ikke os selv som 'piece of crap'. Vi har bl.a. i mange år været blandt verdens mest energieffektive raffinaderier.

Torben Øllegaard Sørensen, pressechef, Crossbridge Energy

”Ikke os, der trak gennemsnittet ned”

Torben Øllegaard Sørensen er pressechef hos raffinaderiselskabet. Da EnergiWatch fanger ham onsdag eftermiddag, erklærer han sig ”noget overrasket” over udmeldingen.

”Vi opfatter bestemt ikke os selv som ’piece of crap’. Vi har bl.a. i mange år været blandt verdens mest energieffektive raffinaderier. Det bliver man kun ved en fokuseret og dedikeret indsats. Vi var på mange måder en trendsætter internt i Shell, så det er bare et eksempel,” siger han.

Han peger bl.a. også på raffinaderiets arbejde med at udnytte overskudsvarme til fjernvarme samt den store brintinteresse i lokalområdet, som han mener, at raffinaderiet kan tage en del af æren for.

”Da vi var i Shell, indgik vi i den samlede pulje for vedligeholdelses- og investeringsbudget, og der var det da i hvert fald ikke os, der trak gennemsnittet ned, når man ser på, hvad man fik ud af pengene,” siger pressechefen også - uden dog at komme det nærmere.

EnergiWatch forsøger at få en kommentar til udtalelserne fra Shell.

(Artiklen er opdateret kl. 17.02 med kommentarer fra Crossbridge Energy.)

I 80’erne var han kendt som ”ådselskapitalist” - nu vil amerikansk magnat give dansk olieanlæg en grøn profil

Dansk Shell bliver til Crossbridge Energy Fredericia

Shell forlader Danmark om tre uger

Shell smed en halv milliard før dansk exit

Amerikanere vil transformere raffinaderiet i Fredericia med endnu et opkøb 

Ukendt køber skal trække Shell-raffinaderi op ad hullet 

Shell sælger dansk raffinaderi 

Mere fra EnergiWatch

”Meget svært” at diktere nye referencepunkter for gas

EU-Kommissionen arbejder på at lave et nyt – eller flere – benchmark for gasprisen i Europa. Dansk gasekspert er enig i, at flere benchmarks er en god idé, men sætter spørgsmålstegn ved, om den slags bare kan dikteres fra oven.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs