EnergiWatch

Total starter tidligere Maersk-felt før tid

Produktionen på det største gasfelt i nyere britisk historie påbegyndes inden for få dage, fastslår Total. Før planlagt og under budget.

Foto: Total

Gassen begynder meget snart at flyde fra det britiske Culzean-felt. Det slog feltets operatør Total ifølge Reuters fast onsdag på en olie- og gaskonference i Aberdeen.

"Culzean bliver leveret inden for få dage, forud for tidsplanen og under budget," sagde det franske energiselskabs britiske E&P-chef, Jean-Luc Guiziou.

Der er dog ikke tale om voldsom underskridelse af tidsplanen, der hidtil har lydt på "sommeren 2019". Mens besparelsen i forhold til det budgetterede heller ikke blev kvantificeret. Det umiddelbart seneste estimat af prisen for at udvikle feltet stammer tilbage fra slutningen af 2016, hvor den daværende ejer, Maersk Oil, skar 500 mio. dollar af beløbet til 4,5 mia. dollar (29,8 mia. kr.).

Netop Culzean blev sammen med andelen i det norske Johan Sverdrup-felt anset som Totals største motivation for at købe Maersk Oil i 2017. Med en estimeret kapacitet på 250-300 mio. tønder olieækvivalenter (boe) er gasfeltet da også det største af sin slags i den britiske del af Nordsøen siden åbningen af East Brae i 1990.

Total annoncerede dog tidligere på året et felt af nogenlunde samme kaliber i form af Glengorm-prospektet, der udvikles sammen med kinesiske CNOOC. På Culzean, som det franske olieselskab ejer 49,9 pct. af, er de øvrige ejere BP (32 pct.) og JX Nippon (18,1 pct.).

Forventningen til feltet er, at det ved peakproduktion i 2020/21 vil yde 100.000 boe dagligt.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere