EnergiWatch

Norges rige oliefond fordobler grønne investeringer

Fremover må den stenrige fond investere op til 120 milliarder norske kroner i rene miljøinvesteringer. Tidligere var loftet 60 milliarder.

Foto: conocophilips

Norges stenrige oliefond er bygget på indtægter fra olie, men i fremtiden skal en større del af pengene investeres i vedvarende energi.

Det har den norske regering besluttet, skriver flere norske medier.

Fremover må fonden investere op til 120 milliarder norske kroner i rene miljøinvesteringer. Tidligere var loftet 60 milliarder.

Beslutningen åbner for flere investeringer i for eksempel havvindmølleparker. Samtidig skærper regeringen kravene til investeringer i selskaber, der arbejder med kul.

Fremover må de maksimalt producere 20 millioner ton årligt, hvis oliefonden må investere i dem.

"For en gangs skyld kommer der gode nyheder fra finansministeriet. Det er et skridt i den rigtige retning," siger Greenpeace-talsmand Martin Norman til erhvervsmediet e24.no.

Regeringen har desuden nedsat et udvalg, der skal gennemgå de etiske retningslinjer, oliefonden har.

Tidligere i år besluttede den norske regering, at oliefonden skulle begynde at sælge aktier i selskaber, som udelukkende beskæftiger sig med udvinding af olie og gas.

Den beslutning var dog udelukkende af økonomiske årsager. Fonden og Norge ville mindske sin eksponering for udsving i olieprisen.

Den norske oliefond er verdens største statslige investeringsfond.

Fredag har fonden samlet 9039 milliarder norske kroner under forvaltning. De er investeret i aktier, obligationer og ejendomme. Fonden ejer aktier i 9158 selskaber i 73 lande.

Fondens formue er bygget op af penge tjent på olie, hvoraf en del bliver brugt til at supplere Norges statsbudget. Det må dog maksimalt være tre procent af formuen om året.

Norge kan få Europas største vindmøllepark 

Norske Oljefondet dropper olieselskaber 

Norges oliefond tabte milliarder i 2018 

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Vestas vælger tysk logistikpartner i Nordamerika

Den danske vindmølleproducent, der fra årsskiftet skifter DSV ud med Mærsk som primær logistikpartner, får fremover distribueret komponenter og reservedele i Nordamerika af en tysk logistikvirksomhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs