EnergiWatch

Oliepris i stampe trods amerikanske sanktioner mod Venezuela

Prisen på en tønde råolie kravler langsomt op i forbindelse med, at USA mandag indførte nye sanktioner mod det statsejede venezuelanske olieselskab PDVSA.

Foto: /Ritzau Finans/AP/Jacob Ford

USA har gennem den økonomiske krise, som har hærget i Venezuela i de seneste år, været en vigtig aftager af landets olie. Men de nye sanktioner, der nu indført, sker for at presse præsident Nicolas Maduro til at afgive magten til oppositionen i det sydamerikanske land.

Med de nye sanktioner mister Maduros allerede isolerede regering blandt andet adgangen til en af dens vigtigste indtægtskilder. USA forventer, at sanktionerne mod PDSVA vil resultere i et tab på 11 mia. dollar i tabt eksport i løbet af det næste år.

"Som et resultat af dagens beslutning er PDVSA blokeret, og det er forbudt for amerikanere at engagere sig i forretninger med dem," oplyste det amerikanske finansministerium ifølge Reuters sent mandag.

"Personer, der opererer inden for oliesektoren i den venezuelanske økonomi, kan være omfattet af sanktioner," blev det tilføjet.

Venezuela sidder på verdens største oliereserver og er medlem af Organisationen for Olie Eksporterende Lande (Opec).

Brentolie handles tirsdag morgen til 60,03 dollar per tønde mod 60,07 dollar per tønde mandag klokken 17. Den amerikanske referenceolie WTI koster på samme tidspunkt 52,09 dollar per tønde mod 51,78 dollar per tønde mandag eftermiddag.

USA anerkendte - lige som en række andre lande - i sidste uge oppositionsleder Juan Guaidó som Venezuelas fungerende præsident i stedet for Maduro, der dog hidtil har nægtet at afgive magten trods stort internationalt pres.

Maduro vandt i maj et omstridt præsidentvalg i landet. Både USA og EU har vurderet, at valget ikke levede op til selv de laveste internationale standarder.

Olieinvesteringer hurtigt på vej mod topniveauet fra 2013 

Skiftende Nordsø-spillere sætter større krav til statens olieselskab 

Mere fra EnergiWatch

"CCS er det relevante på den korte og mellemlange bane"

Tildellingen af knap 200 mio. kr. i EUDP's særpulje til Greensand understreger det danske commitment til CCS, fastslår Ineos' danske direktør, der nu kun mangler tilladelserne til at være klar til at lagre CO2 fra 2025. Der skal nok også blive plads til ting som grøn metanol – på sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs