Opgør med kommercielle fejlskud i Ewii: Bestyrelsen peger på tidligere Elsam-direktør som formand

Formandskandidat i Ewii vil gå selskabets investering igennem med en tættekam.
Foto: Ewii/PR
Foto: Ewii/PR
AF JAKOB MARTINI & KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Det stormombruste forsyningsselskab Ewii fra Kolding skal fokusere på kerneforretningen. Sådan lyder det fra bestyrelsesmedlem Jørn Limann, der er ny favorit til formandsposten efter et ni timer langt bestyrelsesmøde tirsdag, hvor han blev udpeget som bestyrelsens formandskandidat.

Det sker forud for et repræsentantskabsmøde tirsdag d. 15. august, der har været ventet med spænding efter en sommer, hvor topchefen Knud Steen Larsen blev fyret og bestyrelsesformanden igennem 15 år, Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm (S), trak sig fra formandsposten. Alt sammen efter massiv kritik af bl.a. sponsorfråds og kommercielle fejlskud.  

"Hvis jeg bliver formand, så vil jeg med det samme kigge på alle de ting, der har været fremme i medierne de sidste fire-fem måneder. Jeg vil gå det igennem med en tættekam," siger Jørn Limann, der modsat den tidligere formand har en lang kommercielle baggrund.

Limann har bl.a. været adm. direktør for den nordiske elbørs Nord Pool Spot samt været handelschef i det tyske elselskab E.on og vicedirektør i det nu hedengange Elsam. I dag har han konsulentfirmaet Limann Consult.

Ewii har været udskældt på grund af luksusrejser til tidl. direktør Knud Steen Larsen samt dennes familie betalt via milliondyre sponsorater af bl.a. OB, ligesom Ewii er blevet kritiseret for en stribe kommercielle fejlskud som brændselsceller, fiberbredbånd, udviklingen af en trehjulet elscooter samt telemedicin.

"Vi skal til at se på, om vi skal lave om i porteføljen. Fra min baggrund kan jeg godt sige, at jeg har en udpræget forretningstilgang til tingene. Så må vi se, hvordan det spænder an. Vi laver ikke filantropi," siger Jørn Limann, der har siddet i bestyrelsen som menigt medlem siden 2010.

Han fortæller, at bestyrelsen har tænkt sig at komme med en redegørelse for repræsentantskabet næste tirsdag.

"Bestyrelsen skal kigge på hele forretningsmodellen og hvorvidt, noget skal justeres. Det tyder det på," siger Jørn Limann og fortsætter.

"Vi må se på forretningsmodellen, og hvordan det kan gøres klart, at vi først og fremmest er et forsyningsselskab. Og så skal bestyrelsen være meget mere involveret i arbejdet end tidligere, hvor vi havde en stærk direktør. Vi skal have en stærk direktør, men det skal være bestyrelsen, der styrer selskabet."

Han lægger samtidig op til et opgør med selskabets hidtidige kommunikationsstrategi.

"Vi er i bestyrelsen enige om, at den måde, vi har kommunikeret på indtil nu, har været uheldig. Vi skal være mere åbne om, hvad Ewii er. Når pressen har kritiseret os, har vi ikke rigtig svaret på tingene. Repræsentantskabet har også klaget over, at de ikke får nok at vide. Jeg synes, at det er der, vi skal tage fat. Vi har ikke været gode nok."

Du har selv siddet i bestyrelsen i flere år. Har du ikke et ansvar?

"Jo, det har jeg da. Men vi er en stor bestyrelse, og vi har haft en meget stærk direktør. Det er selvfølgelig bestyrelsens skyld, at vi ikke har taget fat i nogle ting før. Men det, der er sket nu, er også eskaleret over det sidste halve år. Vi er blevet kritiseret meget for, at vi ikke er skredet ind over for direktørens luksusrejser, men det har ikke været klart for os før (at rejserne fandt sted, red.)," siger Jørn Limann om de dyre sponsorrejser, som Finans afslørede forud for fyringen af Knud Steen Larsen.

Du kendte ikke til de ture?

"Nej, for søren da. Det fandt vi ud af i foråret, da det kom frem i pressen."

Men der er også foretaget en række investeringer. Kan du stå inde for dem?

"Jeg har et medansvar for alle investeringer. Så kan jeg have været enig eller uenig (i investeringerne, red.), men når bestyrelsen har vedtaget noget, er jeg loyal over for det. Det er klart, at jeg nu vil gå nøjere igennem nogle af de forretninger, vi har købt, og se hvorvidt det er gode forrentninger eller ej," siger Jørn Limann.

Forud for repræsentantskabsmødet på tirsdag har en gruppe på 19 kritiske repræsentantskabsmedlemmer stillet forslag om at afsætte hele bestyrelsen ved at rejse et mistillidsvotum. En af dem er 70-årige Henrik Wulff, der er været en skarp kritiker af den nu tidligere direktør og tidligere formand.

Forslaget om mistillidsvotum er stadig gældende, men efter, at Jørn Limann er blevet udpeget som formandskandidat, åbner Henrik Wulff op for, at forslaget kan blive trukket tilbage på dagen.

"Bestyrelsen er blevet enige om at pege på Jørn Limann, og det er en mand, som de fleste af os godt kan bakke op omkring. Det kan godt betyde, at vi har en helt anden situation, for så er der håb for, at vi kan få rykket selskabet i den retning, som vi ønsker," siger Henrik Wulff og fortæller, at det bliver afgjort under mødet.

"Hvis bestyrelsen kan komme med en rigtig god forklaring og en fornuftig fremadrettet løsning, så vil de 19 forslagsstillere gå sammen og overveje, om man skal trække forslaget," siger Henrik Wulff.

Optræk til kampvalg om formandspost i Ewii

Ewii-partner frikender sig selv for slinger med millionudbud

Ewii-partner vil undersøge "mystiske historier" om millionudbud

Ewii-bestyrelsen fremrykker mødet, der afgør formandens fremtid

Ewii undersøger fusk i udbudskontrakter

Ewii-kunder kan hænge på millionregning efter topchefens fyring

Bestyrelsesformand frikender fyret topchef for anklager

Ewii renser ud i kritiske kommentarer på Facebook

Her er sagerne, som tynger Ewii's topchef

Endnu en Ewii-leverandør er med i topchefs investeringsfond

Efter milliontab i jysk energikoncern: "Vi skal holde os til de ting, vi er gode til"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også