Støtteparti kritiserer milliardinvestering i DONG

Danmarks energipolitik svækkes af storstilet milliardinvestering i DONG fra Goldman Sachs, ATP og PFA, mener Enhedslistens energiordfører Per Clausen.

Danske energimål vil nu i højere grad blive tilsidesat i en benhård jagt på profil.

Det siger energiordfører Per Clausen (EL) som kommentar på nyheden om, at Goldman Sachs og de to danske pensionskasser ATP og PFA vil købe aktier i Dong for samlet 11 milliarder kroner.

"Når staten overlader en stor del af ejerskabet af DONG til en amerikansk investeringsbank opgiver man reelt at bruge DONG til at understøtte de danske energipolitiske målsætninger. Jagten på størst mulig profit bliver det eneste afgørende for DONG, ellers ville en sådan bank ikke investere i DONG," siger Per Clausen til Ritzau.

Her er hele DONG-aftalen

Corydon: DONG-investering booster olie og vind 

Skidt for danske interesser

Konkret vil Goldman Sachs tegne aktier for DKK 8 mia., ATP for DKK 2,2 mia. og PFA for DKK 0,8 mia. Investeringen er godkendt af Finansministeriet og sker med henblik på en børsnotering af DONG inden foråret 2018.

Tilførslen af ny egenkapital er et led i DONG Energy's finansielle handlingsplan, der blev offentliggjort i februar 2013. Det indgik som et led i planen, at selskabet skulle tilføres minimum DKK 6-8 mia. i ny egenkapital. Aftalen betyder, at den danske stats ejerandel i DONG Energy A/S reduceres fra ca. 81 til ca. 60 pct., og at de eksisterende minoritetsaktionærers andel reduceres samlet fra ca.19 til ca. 14 pct.

"Der er tale om et udsalg af grundlæggende danske interesser i at kunne bruge et statsejet energiselskab som en strategisk aktør i virkeliggørelsen af danske energipolitiske målsætninger om overgang til vedvarende energi," siger Per Clausen til Ritzau.

Hensigten med investeringen er en børsnotering, oplyser finanskæmperne, som har lavet en aftale med regering om, at de kan sælge aktierne tilbage til staten, hvis ikke DONG er børsnoteret inden foråret 2018 - om små fem år.

Goldman-sachs: Går efter børsnotering af DONG

ATP om DONG-investering: Havvind og Hejre ser attraktivt ud

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter