EnergiWatch

ATP om DONG-investering: Havvind og Hejre ser attraktivt ud

Henrik Poulsen har overbevist ATP om, at selskabets planer for havvind og udbygningen af Hejre-feltet kan give pæne afkast.

Foto: Thomas Borberg

ATP har valgt, sammen med Goldman Sachs og PFA, at skyde milliarder i DONG Energy.

Men selskaberne har også sørget for at have en exit-strategi, hvis ikke DONG udvikler sig som ventet.

Dels arbejdes der for en børsnotering af DONG, dels har man indgået en aftale, som gør, at man kan sælge sine ejerandele tilbage til staten, hvis en fremtidig børsnoteringen ikke materialiserer sig.

DONG på vej på børsen

Goldman Sachs skyder milliarder i DONG

“Det er for at sikre, at vi ikke sidder med en låst investering til tid og evighed. Den ideelle situation vil være, at vi er med langsigtet, og at det udvikler sig positivt,” siger aktiechef Claus Wiinblad til EnergiWatch.

Han mener, at investeringen i DONG er attraktiv, fordi selskabet står over for store investeringer på havmølleområdet i både Tyskland og England, men også fordi selskabet skal udvikle Hejre-feltet i Nordsøen. Han nævner også Danmark, hvor offshore-parkerne Horns Rev 3 og Kriegers Flak skal opføres - af hvem er ikke bestemt endnu - inden 2020.

11 mia. kr. skal give arbejdsro

Der har været spekuleret i, om investorer vil splitte DONG op forud for en børsnotering, men det vil Wiinblad ikke kommentere. Han mener, at dagens kapitaltilførsel på 11 mia. kr. skal give DONG den arbejdsro, det kræver at føre Henrik Poulsens strategi ud i livet.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

“Første skridt på rejsen må være at få DONG på rette vej og få ro omkring de store investeringsprojekter, der løber over de næste par år. Så må planlægningen af, hvad der er den rigtige børsnotering, komme senere,” siger Claus Wiinblad.

“Vi har en tro på og tillid til, at den plan der er lagt frem skaber grundlag for et attraktiv afkast, men at sætte procent på vil jeg ikke.”

Finansministeriet skriver i en meddelelse, at de nye aktionærer bliver repræsenteret i bestyrelsen og får en vis mindretalsbeskyttelse i form af vetorettigheder på udvalgte punkter.

ATP er med en samlet formue på over 600 mia. kr. Danmarks største pensionsinvestor – og en af verdens største.

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs