EnergiWatch

Vattenfall vil købe russisk atombrændsel

Mens EU forsøger at mindske afhængigheden af russisk energi, planlægger Vattenfall som det første vestlige selskab at købe atombrændsel af Kreml.

Svenske Vattenfall vil som det første vestlige energiselskab købe brændstof til sine atomreaktorer af Rusland.

Rusland har flere gange benyttet sin energipolitik i forbindelse med storpolitiske kontroverser og lukket for gashanerne til eksempelvis Østeuropa, og derfor vækker Vattenfall-beslutningen opsigt i Sverige.

For mens EU og magthaverne i Bruxelles forsøger at mindske afhængigheden af russisk gas- og olie, ser svenskerne altså ud til at få en del af sine fremtidige energileverancer fra netop Kreml.

Hos Vattenfall begrunder kernekraftchef Torbjörn Wahlborg - chef for Norden når Vattenfall omstrukturerer 1. januar 2014 - beslutningen med, at selskabet i dag kun får leveret brændsler fra amerikanske Westinghouse og franske Areva.

To nye topchefer skal lede Vattenfall  

"Når det gælder trykvandsreaktorer, så ser det skidt ud med antallet af potentielle leverandører. Vi vil skabe et så konkurrencepræget marked som muligt for at få de bedste priser," siger Torbjörn Wahlborg til SvD Næringsliv.

Han forklarer, at det handler om at skabe en situation, hvor Vattenfall er minder afhængig af enkelte leverandører.

Det er det statsejede russiske selskab Rosatom TVEL, der skal levere brændsler til de svenske kernekraftværker. I starten skal brændslerne alene testes på atomkraftværket Ringhals i nærheden af Göteborg, og først fra 2020 kan de kommercielle leverancer starte.

Vattenfall i Danmark skal skrumpes til en fjerdedel

Vattenfall efter grufuldt 2012: Kunne ikke forudse krisen

Vattenfall med dansk milliardunderskud

Vattenfall tager kæmpenedskrivning på kraftværker 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs