EnergiWatch

Vattenfall med dansk milliardunderskud

Vattenfall i Danmark indkasserede et underskud på to mia. kroner sidste år. Analytiker kalder det et "skræmmeeksempel" på dårlig indtjening. Direktør henviser til "særdeles ugunstige vilkår."

Vattenfall i Danmark har stadig Nordjyllandsværket (billedet) og Fynsværket i porteføljen, efter at svenskerne mandag solgte Amagerværket til Hofor. | Foto: VATTENFALL

Svenske Vattenfall bløder i Danmark.

Årets resultat for 2012 bød på et underskud på knap to mia. kroner.

Desuden viser regnskabet en vigende omsætning, og et bruttoresultat der lander på minus 34 mio. kr. i 2012 mod et plus på 129 mio. kr. i 2011.

Kraftværker over hele Europa er raslet ned i værdi, og det rammer energiselskabet hårdt.

Svenskerne modtog i 2005 de tre store kraftværker Nordjyllands-, Fyns- og Amagerværket som hovedbetaling for selskabets andel i Elsam, der fusionerede med DONG.

Siden overtagelsen har det svenske energiselskab nedskrevet værkerne voldsomt.

I 2009 barberede Vattenfall 2,5 mia. kroner af de danske kraftværkers værdi, og sidste år måtte svenskerne igen nedskrive værkerne - denne gang med én mia. kroner.

“Markedet er et andet nu, end det var i 2005. Dengang købte alle energiselskaber i verden alt, hvad de kunne. Nu prøver alle at sælge. Hvis man spørger Vattenfall, om de har fortrudt investeringerne, vil de nok sige ja,” siger Jakob Magnussen, Vattenfall-analytiker i Dansk Bank.

Vattenfall sælger Amagerværket 

Vattenfall: Svære vilkår

Regnskabet for sidste år byder da heller ikke på megen opmuntrende læsning; forbedret rådighed af kernekraft i Sverige, rekordhøje vandstande i nordiske vandmagasiner og øget vindproduktion gjorde det vanskeligt for Vattenfall at tjene penge på sin trio af termiske kraftværker, der mandag blev reduceret til en duo, da Amagerværket blev solgt til det københavnske forsyningsselskab Hofor.

Adm. direktør i Vattenfall Danmark, Jørgen Nielsen, fortæller EnergiWatch, at 2012 bød på "særdeles ugunstige vilkår, som betød, at "indtjeningsgraden lå under under den oprindeligt forventede."

Vattenfall efter grufuldt 2012: Kunne ikke forudse krisen 

Fynsværket blev i 2009 udbygget med blok 8, der er halmfyret, men høsten i 2011 var meget våd, hvorfor halmleverandøren kun kunne levere 50 pct. af de aftalte mængder.

Det påvirkede produktionen negativt i 2012, ligesom der var driftsforsinkelser på samtlige værker.

Der var problemer med højtryksturbinen på Nordjyllandsværket samt indtrængning af saltvand på Amagerværket og et større havari af en turbinepumpe. Derudover forværrede den nye danske NOx-afgift bundlinjen for det svenske energiselskab.

Jakob Magnussen, Vattenfall-analytiker hos Danske Bank, har ikke mange positive ting at fremhæve ved sidste års regnskab.

“2012 tjener som et skræmmeeksempel på, hvor dårlig indtjeningen kan være, og givet vores nuværende pessimistiske pris-outlook for Danmark - og usikkerhed om output af kerne- og vandkraft resten af året - bliver marginerne næppe heller super gode i 2013, omend de bliver bedre end i 2012,” siger han.

Adm. direktør Jørgen Nielsen mener, at indeværende år trods alt ser ud til at blive bedre end det sidste.

“Indtil videre har vi set en svag bedring på elmarkedet i 2013, men året er ikke omme endnu, så der kan ske meget,” siger Vattenfall-direktøren.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Kraftværker i krise

Vattenfall modtog Nordjyllandsværket, Fynsværket og Amagerværket som hovedbetaling for sin 35 pct. andel i Elsam, da Elsam fusionerede med DONG i 2005.

Derudover modtog Vattenfall to decentrale kraftvarmeværker; et i Helsingør og et i Hillerød, som begge er solgt fra. Vattenfall overtog også Elsams vindmøller på land og 60 pct. af havvindmølleparken Horns Rev 1.

Ejerandelen i Elsam kostede i sin tid Vattenfall 8,5 mia. kroner, men Vattenfall fik som bekendt 500 mio. kroner for Amagerværket, da svenskerne mandag solgte til Hofor.

Ligesom DONG kæmper svenskerne med anseelsen blandt ratingbureauerne, lyder det fra Danske Bank-analytikeren.

“De kæmper for at bevare deres rating. Derfor prøver de at lave forskellige geværgreb; f.eks. aktive salg. De er kommet ret langt rundt i Europa, men kan de sælge mere i Danmark, vil de helt klart det,” siger Jakob Magnussen.

I 2011 og første kvartal 2012 solgte Vattenfall-koncernen aktiviteter for 37 mia. SEK.

Jørgen Nielsen bekræfter, at selskabet også arbejder på at sælge Nordjyllands- og Fynsværket.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Fakta - Vattenfall A/S (Danmark):

  2012 2011 2010 2009
Omsætning 4,1 mia. 4,6 mia. 6,2 mia. 4,4 mia.
Bruttoresultat -34 mio. 129 mio. 448 mio. 121 mio.
Årets resultat -1.967 mio. -19 mio. 87 mio. -1.930 mio.
Overskudsgrad -35 pct. -1 pct. 2 pct. -59 pct.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs