Vattenfall i Danmark skal skrumpes til en fjerdedel

Vattenfall forsøger at sælge sine danske kraftværker for at gå fra omkring 600 til 130 ansatte i Danmark. Direktør forsikrer, at der ikke er "nogen planer om opsigelser."
Foto: Jamie Cook
Foto: Jamie Cook

Den danske del af Vattenfall bliver væsentligt mindre, end den er i dag.

Ifølge selskabets danske direktør bliver de omkring 600 danske Vattenfall-ansatte til ca. 130, hvis eller når selskabets samlede salgsplaner i Danmark er effektueret.

"Vi undersøger muligheden for at sælge Nordjyllands- og Fynsværket. Der er en salgsproces omkring de termiske kraftværker i gang i Danmark," siger Jørgen Nielsen, adm. direktør i Vattenfall A/S til EnergiWatch.

"Samlet i Danmark vil der være omkring 130 medarbejdere tilbage i Vattenfall-regi," siger direktøren, der ikke ønsker at kommentere salgsprocessen yderligere men fortæller, at Fyns- og Nordjyllandsværket forsøges at sælges samlet. Tidligere har selskabet uden held forsøgt at sælge sin tidligere trio af kraftværker.

Vattenfall-nedskrivning skuffer analytiker

"Ingen opsigelser"

Han forsikrer, at der i forbindelse med salget af kraftværkerne i Aalborg og Odense ikke er "nogen planer om opsigelser."

Det er meningen, at en eventuel køber overtager den samlede medarbejderstab. Sidste uge kom det frem, at københavnske Hofor har købt Amagerværket af Vattenfall, og Jørgen Nielsen fortæller, at Hofor overtager de omkring 130 ansatte på værket.

Desuden har Vattenfall solgt sin danske afdeling af kraftværksingeniører til Cowi. De 70 ingeniører vil stadig være tilknyttet værkerne, og det skal sikre, at køberen af de danske kraftværker har de rette kompetencer, fortæller direktøren.

Når eller hvis et salg af Fyns- og Nordjyllandsværket går igennem, vil de omkring 130 tilbageværende Vattenfall-ansatte primært være beskæftiget i vindforretningen. Vattenfall har den største portefølje af landvindmøller i Danmark og i Europa.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Nedskrivninger på 30 mia. SEK

Meldingen fra den danske del af Vattenfall kommer samme dag, som den svenske energigigant har nedskrevet sin europæiske forretning med knap 30 mia. svenske kroner på grund af “markedsudviklingen”. Det er især selskabets gas- og kraftværksforretning, der har fået udhulet sin værdi, og som nu er blevet nedskrevet med milliarder.

Vattenfall tager kæmpenedskrivning på kraftværker 

Også i Danmark har der tidligere været milliardnedskrivninger på selskabets kraftværker. Sidste år nedskrev Vattenfall i Danmark sine kraftværker med én mia. kr., og tilbage i 2009 blev de nedskrevet med 2,5 mia. kr.

SE: Vil ikke købe Nordjyllandsværket for én krone 

Vattenfall-koncernen oplyser i forbindelse med kæmpenedskrivningen, at et kraftvarmeværk i Norden er nedskrevet med 2,5 mia. SEK.

Det er ikke lykkedes at be- eller afkræfte, hvilket nordisk kraftvarmeværk der er tale om.

Direktør i Vattenfall A/S, Jørgen Nielsen, har ikke "kommentarer til nedskrivningerne."

Det er ikke kun Vattenfall, der har måttet nedskrive voldsomt. I 2012 nedskrev DONG for samlet 12 mia. kr.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også