Vattenfall tager kæmpenedskrivning på kraftværker

Svenske Vattenfall nedskriver sin forretning med knap 30 mia. SEK. Desuden opsplittes forretningen i en nordisk og en kontinentaleuropæisk del.
Foto: vattenfall
Foto: vattenfall

Det er ingen hemmelighed, at svenske Vattenfall længe har været i problemer.

I dag har selskabet så valgt at tage konsekvensen.

Det svenske energiselskab har besluttet at opsplitte forretningen i en nordisk og en kontinentaleuropæisk del.

Samtidig nedskriver selskabet sine forretninger med 29,7 mia. SEK, godt 26 mia. danske kr. Årsresultatet forringes med 24,5 mia. svenske kroner.

Vattenfall i Danmark skal skrumpes til en fjerdedel 

Vattenfall ændrer sin organisationsstruktur for at opnå "øget finansiel og strategisk fleksibilitet," skriver selskabet i en meddelelse.

"Den nye struktur vil tillade regionerne at fokusere på deres respektive kerneforretninger og vil åbne muligheder for risikodeling i Vattenfalls kontinentaleuropæiske forretning over tid," siger Vattenfall-topchef Øystein Løseth og formand Lars G. Nordström i en meddelelse.

"At lave nedskrivninger af denne her størrelse er selvfølgelig meget svært. Men virkeligheden ser ud, som den gør, og vi er nødt til at handle på den viden, vi har om markedet i dag. Det betyder, at vi er nødt til at korrigere værdien af vores aktiver. Det betyder også, at vi er nødt til at skride til handling og træffe de nødvendige beslutninger, så vi sikrer et bæredygtigt og stærkt Vattenfall."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Fra 1. januar 2014 bliver det svenske energiselskab således opdelt i to enheder - den ene med afsæt i Norden, den anden med afsæt i Kontinentaleuropa/Storbritannien.

Vattenfall efter grufuldt 2012: Kunne ikke forudse krisen 

Baggrunden er en øget usikkerhed omkring energimarkedernes udvikling i Europa - især i Kontinentaleuropa. Vattenfall har især brændt nallerne på sine europæiske kul- og gaskraftværker, sådan som det også er sket for det svenske energiselskab i Danmark. Selskabets nedskrivninger ser således ud:

- Stenkuls- og gaskraftværk i Holland, 14.5 mia. SEK

- Stenkulskraftværk i Tyskland, 4,1 mia. SEK

- Kraftvarmeværk i Norden, 2,5 mia SEK

- Goodwill henført til tradingvirksomheden, 6,8 mia. SEK

- Øvrige aktiver, 1,8 mia. SEK.

Selskabet skriver i en meddelelse, at det underliggende overskud på driften steg med 3,3 pct til 16.950 mio. SEK, og at Vattenfall trods de omfattende tab på nedskrivninger opfylder selskabets mål med hensyn til kapitalstruktur.

Forleden kunne EnergiWatch fortælle, at også Vattenfall i Danmark har det vanskeligt. Sidste år nedskrev selskabet de tre krafværker Fyns-, Amager- og Nordjyllandsværket med én mia. kr., og tilbage i 2009 nedskrev svenskerne selvsamme værker med 2,5 mia. kroner. Forleden blev Amagerværket solgt til københavnske Hofor, og Vattenfall har også bekræftet, at de to resterende kraftværker er til salg.

SE: Vil ikke købe Nordjyllandsværket for én krone 

Skærer i investeringerne

Vattenfall nøjes ikke med at foretage nedskrivninger for knap 30 mia. svenske kroner. Der skæres også i selskabets planlagte investeringer. Investeringerne fra 2014 til 2018 vil være på 105 mia. SEK mod planlagte 123 mia. SEK fra 2013 til 2017.

Desuden skruer selskabet op for sine effektiviseringsplaner. Planlagte besparelser i 2014 øges fra 1,5 mia. til 2,5 mia. SEK. Derudover skal der spares 2 mia. svenske kroner i 2015.

"Vi prioriterer allerede besluttede investeringsprojekter, og fokus bliver fortsat på vedvarende energi," skriver Vattenfall i meddelelsen.

Den fortæller ikke, hvilke lande der skal fokuseres på. Tidligere har selskabet ellers meldt ud, at man ville fokusere på Sverige, Tyskland, England og Holland.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også