Byrådet afsætter Silkeborg Forsynings bestyrelse

Skandalerne i Silkeborg Forsyning, der både omfatter tab på 70 mio. for spekulation og mistanke om indblanding i kartel, koster nu hele bestyrelsen deres poster.
Politikerne i Silkeborg har besluttet, at forsyningsselskabets bestyrelse skal skiftes ud. | Foto: Pr / Silkeborg Forsyning
Politikerne i Silkeborg har besluttet, at forsyningsselskabets bestyrelse skal skiftes ud. | Foto: Pr / Silkeborg Forsyning

Silkeborg Forsyning har været voldsomt i vælten, siden det kom frem, at kommunen først tabte 70 mio. kr. på spekulation i elpriser og siden er endt i myndighedernes søgelys for deltagelse i et kartel. Det får nu direkte konsekvenser for bestyrelsen. 

”Byrådets partier og løsgænger Lars Hedegaard har besluttet, at der på generalforsamlingen i Silkeborg Forsyning 30. maj 2023 indsættes en ny bestyrelse. Den nuværende bestyrelse med seks ejervalgte bestyrelsesmedlemmer fortsætter ikke,” fremgår det af Silkeborg Kommunes hjemmeside

Kommunen henviser til de to sager, der har martret forsyningen, som årsag til ønsket om at skifte bestyrelsen ud. 

”Byrådets partier er enige om, at det er bedst for Silkeborg Forsyning, at den nuværende bestyrelse træder tilbage, mens de to sager håndteres og undersøges af myndighederne,” lyder det videre fra kommunen.

Spekulation slog fejl

CleantechWatchs søstermedie EnergiWatch har i en række artikler afdækket balladen, der nu koster bestyrelsesmedlemmerne deres pladser. Her er det blevet beskrevet, hvordan Silkeborg Forsyning i 2021 endte med at tabe 70 mio. kr. på fejlslagen spekulation i elpriser. 

Tabet relaterer til selskabet Dansk Kraftvarme Kapacitet, der gik konkurs 1. december 2021. Selskabet bistod en række kraftvarmeværker – herunder Silkeborg Forsyning, der driver Danmarks største decentrale kraftvarmeværk gennem datterselskabet Silkeborg Varme – i at udbyde en slags forsikring til elselskaber. Den forsikring betød i praksis, at de medvirkende værker hæftede, hvis spotprisen på el steg til over 400 kr. pr. MWh. 

Da energipriserne eksploderede i løbet af 2021, led værkerne store tab, som blev tilskrevet udviklingen i energipriserne som følge af krigen i Ukraine. 

Afløsere ikke kendt endnu

Senere fulgte en mistanke fra Konkurrence og Forbrugerstyrelsen, som nu undersøger 49 jyske elproducenter, herunder 46 fjernvarmeselskaber for karteldannelse.

Sagen, som EnergiWatch afdækkede, går ud på, at elproducenterne har koordineret priser på salg af reservekraft gennem firmaet Effekthandel med henblik på at presse priserne op. 

Silkeborg Forsyning havde som det eneste kommunalt ejede forsyningsselskab aftale med Effekthandel fra 2020 til 2022, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skrev til de involverede selskaber, at aftalerne efter styrelsens vurdering var i strid med konkurrenceloven og EU’s konkurrenceregler.

”Jeg skal være den første til sige, at det her er rigtig træls. Især i denne tid. Jeg synes ikke, at vi har behov for flere sager. Vi gør alt, hvad vi kan, for at få styr på butikken,” udtalte Jens Bastrup, adm. direktør i Silkeborg Forsyning, i slutningen af april til EnergiWatch. 

Men nu er elastikken for bestyrelsesmedlemmerne altså knækket. Hvem der skal indsættes, når der er generalforsamling, er endnu ikke offentligt kendt. 

”Borgmesteren er i øjeblikket i gang med at drøfte ledelsesopgaven med de personer, der ventes at indtræde i den nye bestyrelse på selskabets generalforsamling. Navnene på den nye bestyrelse vil derfor blive offentliggjort frem mod generalforsamlingen,” står der på kommunens hjemmeside. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også