Silkeborg Forsyning undersøges for kartel: ”Vi har ikke behov for flere sager”

Direktøren i det kommunalt ejede Silkeborg Forsyning ærgrer sig over at have taget del i koordinering af priser på elmarkedet. Sagen kommer oven i kæmpetab på spekulation i elpriser.
" Der forventes at komme en afgørelse i sagen til sommer, og frem til det vil vi samarbejde fuldt ud med myndighederne for at komme til bunds i det her,” siger Jens Bastrup, adm. direktør i Silkeborg Forsyning | Foto: Silkeborg Forsyning/PR
" Der forventes at komme en afgørelse i sagen til sommer, og frem til det vil vi samarbejde fuldt ud med myndighederne for at komme til bunds i det her,” siger Jens Bastrup, adm. direktør i Silkeborg Forsyning | Foto: Silkeborg Forsyning/PR

Silkeborg Forsyning er havnet i endnu en møgsag. Selskabet er nemlig en af de 49 jyske elproducenter – herunder 46 fjernvarmeselskaber – som konkurrencemyndighederne undersøger for karteldannelse.

Sagen, som EnergiWatch kunne afdække fredag, går ud på, at elproducenterne har koordineret priser på salg af reservekraft gennem firmaet Effekthandel med henblik på at presse priserne op.

Silkeborg Forsyning havde – som det eneste kommunalt ejede forsyningsselskab – aftale med Effekthandel fra 2020 til 2022, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skrev til de involverede selskaber, at aftalerne efter styrelsens vurdering var i strid med konkurrenceloven og EU’s konkurrenceregler.

”Jeg hørte første gang om sagen i februar 2022, da konkurrencemyndighederne gjorde os opmærksomme på deres betænkeligheder. Jeg er selvfølgelig optaget af, at vi overholder loven, så jeg ophævede vores aftale med Effekthandel med det samme,” siger Jens Bastrup, adm. direktør i Silkeborg Forsyning, til EnergiWatch.

”Vi har taget afstand fra Effekthandel, og vi er heller ikke en del af deres kommunikation. Der forventes at komme en afgørelse i sagen til sommer, og frem til det vil vi samarbejde fuldt ud med myndighederne for at komme til bunds i det her,” siger han videre.

Ifølge direktøren har samarbejdet med Effekthandel været en mindre del af driften i datterselskab Silkeborg Varme, der driver Danmarks største decentrale kraftvarmeværk.

Netop Silkeborg Varme har på det seneste været i vælten, efter at EnergiWatch tidligere i år kunne afsløre, at selskabet havde tabt 70 mio. kr. på spekulation i elpriser. Og forsyningsdirektøren kalder det ”drønærgerligt”, at de to sager nu falder sammen.

”Jeg skal være den første til sige, at det her er rigtig træls. Især i denne tid. Jeg synes ikke, at vi har behov for flere sager. Vi gør alt, hvad vi kan, for at få styr på butikken,” siger Jens Bastrup.

Silkeborg Forsyning har i den forbindelse med tabet på spekulation fået kritik for ikke at oplyse hverken fjernvarmeforbrugerne eller byrådet om sagens detaljer. Derfor har man været anderledes proaktiv i sagen om Effekthandel, hvor selskabet både har udsendt en nyhed samt orienteret byrådet om sagen hen over weekenden.

”Vi orienterer byrådet, foranledigt af den artikel EnergiWatch bragte i fredags. Og vi har et bestyrelsesmøde i aften, hvor bestyrelsen skal have en mere fyldestgørende redegørelse, inden vi orienterer byrådet nærmere om begge sager på et møde i morgen, tirsdag,” siger Jens Bastrup til EnergiWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også