Silkeborg Forsyning gemte milliontab på spekulation bag krigen i Ukraine

Kommunalt fjernvarmeselskab gav Ukraine-krigen skylden for ”uforudsete udgifter,” da 70 mio. kr. tab som følge af spekulation blev præsenteret. Dårlig undskyldning, mener byrådsmedlem.
Silkeborg Forsyning, der driver Danmarks største decentrale kraftvarmeværk, har haft et tab i omegnen af 70 mio. kr. som følge af spekulation i elpriser. | Foto: Pr / Silkeborg Forsyning
Silkeborg Forsyning, der driver Danmarks største decentrale kraftvarmeværk, har haft et tab i omegnen af 70 mio. kr. som følge af spekulation i elpriser. | Foto: Pr / Silkeborg Forsyning

En kortfattet pressemeddelelse om Ukraine-krigens påvirkning af energipriserne.

Det er, hvad det kommunalejede Silkeborg Forsyning offentligt har meldt ud om det 70 mio. kr. tab, som selskabet har lidt som følge af fejlslagen spekulation i elpriser, som EnergiWatch har afdækket.

Det er helt rimeligt, at offentligheden – herunder fjernvarmeforbrugerne i Silkeborg, der nu skal betale regningen – ikke er blevet mere informeret om sagen. Det er budskabet fra borgmesteren i Silkeborg Kommune, Helle Gad (S), efter at byrådsmedlemmer har kritiseret forsyningsselskabet for ikke at ville give indblik i sagen.

”Jeg er uforstående over for kritikken af den manglende åbenhed om sagen, da Silkeborg Forsyning selv har offentliggjort tabet i en pressemeddelelse samt på selskabets hjemmeside,” udtaler borgmester Helle Gad i et skriftligt svar til EnergiWatch.

Lignende toner kommer fra den politisk udpegede bestyrelsesformand i Silkeborg Forsyning, byrådsmedlem Søren Kristensen, der ligesom borgmesteren er medlem af Socialdemokratiet.

Han afviser, at selskabet har forsøgt at feje tabet ind under gulvtæppet – også selvom tabet relaterer sig til 2021, og krigen i Ukraine først startede februar 2022.

”Jeg hæfter mig ved, at vi ikke lægger skjul på, at vi har haft et tab på omkring 70 millioner kroner. Så kan man spørge, hvad skal man lægge vægt på i sådan en pressemeddelelse? Og der tror jeg, at det er vigtigt, at sætte fokus på, at der i 2022 har været en voldsom prisudvikling på både gas og el,” siger Søren Kristensen til EnergiWatch.

Det lugter af en dårlig undskyldning, lyder vurderingen fra Socialdemokratiets støtteparti i byrådet, Enhedslisten, der mener, at forsyningsselskabet burde have kommunikeret mere åbent om sagen.

”Silkeborg Forsyning har åbenlyst været involveret i noget, som har været alt for risikofyldt. Så kan det godt være, at der er nogle specifikke omstændigheder, der gør sig gældende her, men det ændrer ikke på, at det altid har været et aftalekompleks med en høj risikoprofil,” siger byrådsmedlem Peter Sig Kristensen (Ø) til EnergiWatch.

Sparsom information

Tabet på 70 mio. kr. relaterer sig til selskabet Dansk Kraftvarme Kapacitet, der gik konkurs 1. december 2021.

Selskabet bistod en række kraftvarmeværker – herunder Silkeborg Forsyning, der driver Danmarks største decentrale kraftvarmeværk gennem datterselskabet Silkeborg Varme – i at udbyde en slags forsikring til elselskaber, der i praksis betød, at de medvirkende værker hæftede, hvis spotprisen på el steg over 400 kr. pr. MWh. Da energipriserne eksploderede i løbet af 2021, led værkerne store tab til følge.

Fjernvarmeforbrugerne i Silkeborg er dog aldrig blevet orienteret om sagen – heller ikke selvom Silkeborg Forsyning siden efteråret 2021 har hævet prisen på fjernvarme med 80 pct. Tabet blev alene meldt ud i en pressemeddelelse 11. november 2022, der omhandler udviklingen i energipriser, som i pressemeddelelsen særligt tilskrives krigen i Ukraine.

Det er denne pressemeddelelse, som Silkeborg Forsyning i dag henviser til, når man fastholder, at man har oplyst sine forbrugere loyalt. Nederst i pressemeddelelsen er der da også en kort omtale af et ikke nærmere defineret tab på 70 mio. kr., som Silkeborg Varme havde lidt, fordi de stigende energipriser medførte ”uforudsete udgifter for mange energi- og varmevirksomheder.”

”Silkeborg Varme A/S realiserede således et tab på omkring 70 millioner kroner på salg af el som biprodukt af varmeproduktionen. Det skal ses i lyset af, at Silkeborg Varme A/S gennem årene har tjent mere end 850 millioner kroner på kraftvarmeværket og har et stort overskud, som er kommet fjernvarmeforbrugerne til gode ved lavere priser gennem årene,” lyder det kort i pressemeddelelsen.

Silkeborg Forsyning gentog efterfølgende budskabet i en ny pressemeddelelse 17. januar 2023, i forbindelse med at EnergiWatch afslørede spekulationen i Dansk Kraftvarme Kapacitet. Under overskriften ”Elproduktion bidrager til konkurrencedygtige fjernvarmepriser” beskrev selskabet, hvordan energipriserne ”eskalerede med krigen i Ukraine, hvor priserne steg til uhørte niveauer,” hvilket også ramte Silkeborg Varme. Selskabet havde dog ”over årerne” tjent over 850 mio. kr., gentog man.

”Vi har været ude for en ekstrem udvikling på energimarkederne, som ingen kunne forudse. Det er dog vigtigt at huske på, at det både historisk set og aktuelt giver stort overskud at have en elproduktion i Silkeborg Varme. En gevinst der kommer tilbage til varmekunderne,” udtalte adm. direktør Jens Bastrup i pressemeddelelsen.

De 850 mio. kr., som Silkeborg Varme har tjent gennem tiden, skyldes dog helt andre ting end spekulation i elpriser. Ifølge forsyningsselskabets egen opgørelse, som EnergiWatch har fået aktindsigt i, har selskabet gennem årene kun tjent knap 3 mio. kr. på at deltage aktiviteterne i Dansk Kraftvarme Kapacitet – inden man altså fik et tab på ca. 70 mio. kr. i 2021.

”Eddermame mange penge”

Silkeborg Forsynings bestyrelsesformand Søren Kristensen vil i dag ikke afvise, at man kunne have kommunikeret klarere om sagen. Alligevel fastholder Silkeborg Forsynings bestyrelsesformand Søren Kristensen, at man med pressemeddelelsen i november 2022 oplyste sine omverdenen i det omfang, man var forpligtet til.

”Det er jo en forholdsvis kort pressemeddelelse, og det er et selvstændigt afsnit omkring det her med de 70 mio. kr. Så står der også, at vi tidligere har tjent 850 mio. kr., for når man er i sådan en situation som den her, så vil vi også godt prøve at trække de store linjer op for fjernvarmeforbrugerne,” siger Søren Kristensen til EnergiWatch.

Det lyder som om, man har tjent 850 mio. kr. på de selv samme aktiviteter, som nu giver underskud. Det er jo slet ikke tilfældet. Den rigtige udlægning er vel, at man tidligere har tjent nogle håndører på det her, og så har man tabt et kæmpestort beløb i 2021?

”Måske. Det kan du og jeg så have lidt forskellig syn på. Jeg synes bare, det er vigtigt, at man ser selskabet som en helhed, så man forstår, hvor stor en forretning der er tale om,” siger Søren Kristensen.

Jo, men 70 millioner er også mange penge.

”Det er eddermame mange penge. Det er jeg fuldstændig enig i. Derfor er vi også utroligt ærgerlige over det her, for der er ingen tvivl om, at det her har betydning for vores fjernvarmeforbrugere,” siger formanden.

Bestyrelsesformanden bliver bakket op af sin partifælle, borgmester Helle Gade, der i tråd med forsyningsselskabets officielle linje påpeger, at Silkeborg Varme over årerne har ”tjent mere end 850 millioner kroner, som er kommet fjernvarmeforbrugerne til gode i form af lavere priser.”

”På grund af meget usædvanlige markedsforhold i efteråret 2021 fik Silkeborg Varme A/S og andre selskaber i branchen desværre et tab på salg af el på kontrakter, som har været almindeligt brugt i fjernvarmebranchen gennem adskillige år. Bestyrelsen har naturligvis stoppet alle nye, tilsvarende kontrakter fra efteråret 2021, så tilsvarende tab ikke kan opstå igen,” udtaler borgmesteren i et skriftligt svar til EnergiWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også