Avis: Kommune hjalp med at hemmeligholde Energinet-plan

Folketingskandidat klager over, at Energinet ikke offentliggør sit udkast til linjeføringen i den kommende Vestkystforbindelse.
Foto: Maria Tuxen Hedegaard/Energinet.dk
Foto: Maria Tuxen Hedegaard/Energinet.dk

Den kommende højspændingsforbindelse i Syd- og Vestjylland er atter kommet i fokus. Den vestjyske folketingskandidat og tidligere formand for teknik & byggeudvalget i Esbjerg Kommune, Anders Kronborg (S) vil sende en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet, efter at han kun har fået delvist aktindsigt i Energinets udkast til linjeføringen fra den tyske grænse til Endrup og videre nordpå til Idomlund.

Det skriver Jyske Vestkysten.

Specifikt udbad politikeren sig aktindsigt i det materiale, byrådet i Esbjerg havde fået forelagt på et møde med Energinet den 7. maj. Imidlertid blev et kort med systemoperetørens udkast til linjeføringen undtaget med henvisning til, at det materiale ikke var udarbejdet med henblik på offentliggørelse og ikke udsendt til lokalpolitikerne forud for mødet.

Jyske Vestkysten skriver dog i en anden artikel om emnet mandag, at Esbjerg Kommune var medvirkende til, at materialet kunne holde sig uden for offentlighedlovens bestemmelser.

Avisen refererer mails fra en kommunal embedsmand til Energinets seniorprojektleder forud før mødet, hvori der slås fast, at de powerpoints med linjeføringen ikke "behøver at blive sendt ud sammen med dagsordenen", samt at "hvis der er materiale, I helst ikke vil sende til os, så tager du bare PC'en med, og så skulle der gerne være et kabel i mødelokalet, du kan koble op med".

Fra Energinet lyder argumentet for at ikke at fremvise planen, at det er en foreløbig skitse, som kan skabe unødig usikkerhed. Den klagende politiker mener derimod, at det vil være svært at ændre på linjeføringen, når først de involverede kommuner har givet deres input, og at det derfor vil være relevant for offentligheden at få kendskab til planerne nu.

"Energinet deler det op i samfundets interesse og borgernes interesse, men det er et og det samme i dette tilfælde. Det er for borgernes skyld, at oplysningerne bør offentliggøres. Jeg har også været længe nok i gamet til at vide, at det er meget svært at ændre på eksempelvis et vejforløb endsige en højspændings-linjeføring, når man er nået så langt i processen," siger Anders Kronborg til avisen.

Energinet ventes at offentliggøre sit forslag i august eller september.

Højspændingsforbindelsen har været lokalt kritiseret gennem længere tid, da det af tekniske og økonomiske årsager ikke skønnes muligt at nedgrave mere end 26 af de i alt 170 kilometer 400 kV-ledning. Resten af forbindelsen er planlagt til at være i form af 35 meter høje højspændingsmaster.

Regeringen fastholder vestjyske højspændingsmaster

Kæmpe kabler for 11 mia. kr. på kryds og tværs af Jylland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også