EnergiWatch

Kæmpe kabler for 11 mia. kr. på kryds og tværs af Jylland

Det danske el-net bliver udbygget med nye store forbindelser til England og Tyskland.

Foto: Scira

Energinet.dk vil bruge 11 mia. kr. på at udbygge det danske el-net med nye store forbindelser til England og Tyskland. Det skriver Jydske Vestkysten.

Udbygningerne, der forventes at stå færdige om seks-syv år, skal opføres, så de danske vindmølleejere og kraftværker kan sælge og eksportere mere strøm.

For at kunne sælge og modtage mere strøm fra England vil Energinet med en 760 kilometer lang forbindelse etablere et nyt jævnstrømskabel i jorden fra Revsing ved Vejen over det sydvestjyske område og ud i Nordsøen. En investering på knap 8 mia. kr., der vil kunne stå færdig om knap syv år.

Samtidig etableres der en ny 400 kV højspændingsledning i luften fra Idomlund ved Holstebro over Endrup nær Esbjerg og ned til den dansk-tyske landegrænse ved Niebüll.

Det fortæller teknisk direktør hos Energinet.dk, Torben Glar Nielsen.

"Der er i dag stort set lukket i forbindelserne ned gennem Tyskland," siger han om forbindelsen, der totalt set vil koste 3,3 mia. kr. og kunne stå færdig om seks-syv år.

Den statslige forsyningsvirksomhed har allerede sendt ansøgningen af sted til energi, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt.

Tirsdag blev borgmestrene og forvaltningerne i de fem berørte vestkyst-kommuner - Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Varde, Esbjerg og Tønder - underrettet om den 11 mia. kr. dyre plan:

"Det, vi har brug for i Danmark , er at kunne handle strøm med udlandet og omvendt. Vindmøllerne, som der er mange af i netop Vestjylland, er kommet hurtigere, end vi regnede med, og derfor er vi nødt til at fortsætte udbygningen af el-nettet. Samtidig forbedrer forbindelserne den danske forsyningssikkerhed. I sidste ende vil det være en god forretning for Danmark," fortæller Torben Glar Nielsen om baggrunden for den store udbygning til Jydske Vestkysten.

Åbning for solceller ikke nok for varmeselskaber

Staten spørger om lov til Dong-salg

ABB får ordre på Kriegers Flak til en lille milliard

Salget af batterilagre boomer i USA

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere