EnergiWatch

Anklage om stemmemisbrug ved Radius-valg

Et nyt bestyrelsesmedlem i det Ørsted-ejede sjællandske energiselskab Radius stemte på sig selv med tusindvis af stemmer og blev kun overgået af Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

Foto: ritzau scanpix/Henning Bagger

Flemming Strøm, der er vicedirektør i boligadministrationsselskabet KAB, var en af de største stemmeslugere ved det nylige valg til bestyrelsen i det sjællandske elnetselskab Radius. Han kom ind med 3.500 stemmer.

Men Flemming Strøms stemmer kom ikke fra almindelige forbrugere, der havde ret til at stemme ved at oplyse nummeret på deres private elmåler fra Radius, skriver dr.dk.

Han benyttede tusindvis af målernumre fra fællesmålere i opgange, vaskekældre og udendørsarealer i almene boliger til at sikre stemmer til sig selv.

Det sætter de demokratiske spilleregler ud af kraft, så man kan godt diskutere, om det er et ugyldigt valg.

Jakob Juul-Sandberg, juraprofessor.

Målernumrene havde Flemming Strøm adgang til, fordi KAB er landets største administrationsselskab for almene boliger. Samlet administrerer KAB 60.000 almene boliger i Hovedstadsregionen.

Aktivt medejerskab er i bund i de store energiselskaber 

Ved valget blev Flemming Strøm kun overgået i stemmetal af Enhedslistens Pelle Dragsted, der fik 9.000 stemmer.

"Det sætter de demokratiske spilleregler ud af kraft, så man kan godt diskutere, om det er et ugyldigt valg. Selvstændigt har han ikke nogen kompetence til at gå ind og foretage de her dispositioner. Det er afdelingerne, der har bemyndigelsen, da de betaler regningerne. Det er som udgangspunkt også dem, der kan disponere" siger juraprofessor Jakob Juul-Sandberg om fremgangsmåden.

KAB's formand John Olsen forsvarer metoden over for dr.dk og mener ikke, der er gjort noget, som er i strid med reglerne.

Det gør kandidat til bestyrelsen, Johnny Restrup-Sørensen, til gengæld. Han blev ikke valgt, men han kritiserer processen i skarpe vendinger.

"Det lugter af stemmefusk og valgsvindel. I virkeligheden synes jeg, at man sætter hele forbrugerdemokratiet ud af spil. Det er i hvert fald uetisk. Det er sket på skrømt, og det er meget unfair," siger Johnny Restrup-Sørensen, der opfordrer bestyrelsen til at lade valget gå om.

Flemming Strøm fik udleveret lister med fællesmålernumre fra KAB's tekniske afdeling og bad herefter kontorpersonalet om at stemme på ham selv med målernumrene via Radius' hjemmeside.

KAB bekræfter denne fremgangsmåde og oplyser til dr.dk, at der samlet er tale om cirka 3.000 stemmer.

Uden de 3.000 fællesmålerstemmer ville Flemming Strøm ikke være kommet ind i bestyrelsen.

"Lugter af fortiden"

I bestyrelsen for KAB sidder regionsrådsformand Sophie Hæstorp-Andersen (S), og hun ser behov for at se på om Flemming Strøm bør trække sig fra bestyrelsesposten.

"Vi må diskutere, hvilket mandat, Flemming Strøm har i ryggen," siger Sophie Hæstorp-Andersen til dr.dk mandag:

"Det er en uheldig sag, der lugter af fortiden. Der er behov for åbenhed og gennemsigtighed ved denne type valg, og det må vi drøfte i KAB's bestyrelse," siger hun.

Radius driver det elnet, som forsyner ca. en mio. private hjem og virksomheder i Københavnsområdet, i Nordsjælland og i dele af Midtsjælland med strøm.

Enhedslisten-profil bliver valgt ind i Radius' bestyrelse

Finansministeriet stopper Ørsteds salg af Radius 

EL stiller ultimatum til S om salg af Radius

Ørsted-formand: Vi kan ikke tage højde for valgår 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs