Ørsted-aktie falder efter politisk blokade af frasalg

Aktien dykker med 3 pct., efter oppositionspartier har afvist at blåstemple et frasalg af selskabets netselskab, Radius.
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
RITZAU FINANS

Ørsteds aktie starter mandagen med et dyk på børsen, efter at Finansministeriet søndag måtte trække i nødbremsen og sætte en stopper for det planlagte salg af den danske eldistributions- og privatkundeforretning, da der ikke længere er politisk opbakning.

Ifølge Morten Imsgard, der er senioraktieanalytiker hos Sydbank, er der to årsager til, at aktien er trykket i morgenens handel mandag, men han vurderer ikke, at der er udsigt til en lavere udlodning til aktionærerne som følge af det blokerede salg.

"Investorerne havde set frem til en meget god salgspris, og aktien er også steget på rygter om, at den kunne være meget højere, end markedet havde regnet med. Investorerne bliver også mindet om, at Ørsted har en majoritetsaktionær, der kan træffe de afgørende beslutninger, og det er den danske stat, som har andre hensyn og interesser end aktionærerne. Det bliver man mindet om her, og kortsigtede investorer får nok et "wake up call"," siger han.

Mandag morgen ligger aktien 3 pct. lavere i 431,60 kr. Til sammenligning falder det danske eliteindeks, C25, 1,1 pct.

Den danske energikoncern annoncerede i juni sidste år, at den igangsatte en struktureret salgsproces af den danske eldistributions- og privatkundeforretning, der i nogle tilfælde er blevet rygtet til at være mere end 20 mia. kr. værd.

Ambitiøs investeringsplan kan blive skåret

Pengene fra frasalget skulle ifølge Morten Imsgard være brugt til et finansiere en bid af den investeringsplan, som Ørsted præsenterede på kapitalmarkedsdagen i slutningen af november. Her annoncerede energikoncernen, at den har planer om at investere 200 mia. kr. i grøn energi frem mod 2025.

"Ørsted har ikke lagt skjul på, at frasalget var en investeringskilde til noget af investeringsplanen, der blev fremlagt. Kan man ikke frasælge Radius, så skal man se sig om efter andre finansieringskilder eller nedskalere sine 200 mia. kr. store plan lidt. Det kan Ørsted også godt leve med, og det var en meget ambitiøs plan, så selvfølgelig kan de investere lidt mindre. Jeg tror, at pointen var, at der er så mange muligheder inden for havvind, så jo mere kapital man kan få frigjort til at investere i den industri, des bedre. Det vil nok ende op med, at man tilpasser den plan en smule, men det er ikke noget, der er afgørende for Ørsteds investeringsmuligheder. Selskabet har stadig masser af kapital til rådighed," siger Morten Imsgard, der dog mener, at frasalget af Radius ville give strategisk god mening for Ørsted.

Forventede ikke ekstraordinært udbytte

Før kapitalmarkedsdagen var der flere spekulationer om, at aktionærerne i Ørsted muligvis ville blive forgyldt med et ekstraordinært udbytte, men det afviste selskabets administrerende direktør, Henrik Poulsen, på dagen i november.

"Jeg tror, at de fik det manet i jorden og sagt til investorerne, at hvis de er investorer i Ørsted, så er de investorer i havvindindustrien og den rivende udvikling, der er. Så er de nødt til at være med på lidt længere sigt, og at ledelsen ikke kommer til at please aktionærerne med ekstraordinære udbytter. Det handler om at kanalisere pengene over i værdiskabende investeringer, og det budskab stod for mig meget klart. Jeg tror ikke, at der nogen aktionærer, der efterfølgende har forventet, at der alligevel kom en lille godbid," siger Morten Imsgard fra Sydbank.

Ordinært udbytte står nok heller ikke for skud

I stedet fortalte Henrik Poulsen, at det ordinære udbytte de næste år ville blive løftet med "en høj encifret procentsats", og at 85 pct. af kapitalen ville blive brugt på værdiskabende investeringer, mens omkring 15 pct. ville blive sendt tilbage til aktionærerne den vej i løbet af en årrække.

Ørsteds topchef understregede samtidig, at investeringsplanen tager udgangspunkt i den kapacitet, som selskabet regner med, at det kan vinde i løbet af de næste år. Hvis selskabet ikke vinder den forventede kapacitet, vil investeringsniveauet altså også falde.

"Det vil få os til at genoverveje mængden af penge, der er tilgængelige for aktionærerne. Med andre ord vil I enten få værdiskabende vækst eller udbytte. Vores estimater er, at det rette miks for det de næste år er 85/15," sagde han i slutningen af november.

Sydbanks aktieanalytiker vurderer heller ikke, at de ordinære udbytter står for skud, selv om det også er en knap Ørsted potentielt kunne skrue på som følge af det blokerede salg.

"Det er i værktøjskassen, men jeg tror, at den plan på 200 mia. kr. skal ses som en, der ikke er 100 pct. fast. Det var mere en vision om, at de sagtens kan bruge 200 mia., fordi der er så mange muligheder. Man skal have gode argumenter, hvis man skal fortælle sine aktionærer, at de kommer til at få lidt lavere udbyttevækst, fordi det her ikke sælges. Jeg tror, at det er ret usandsynligt, at selskabet kommer til at gå den vej," siger Morten Imsgard.

Finansielt råderum og højere gearing

På kapitalmarkedsdagen fortalte Henrik Poulsen, at pengestrømme fra driften af især havvindmølleparker vil vokse betydeligt de kommende år, i takt med at flere parker sættes i drift. De stigende pengestrømme fra driften vil dog ikke være nok til at dække de accelererende investeringer fuldt i perioden til og med 2025, hvor Ørsteds ledelse i henhold til planen fra november forventede at investere knap 30 mia. kr. om året.

Derfor ville selskabet benytte det finansielle råderum, der er blevet opbygget de seneste år, mens en del af planen også skal finansieres gennem låntagning. Dermed forventer Ørsted at have en højere gearing i 2025. Derudover nævnte Henrik Poulsen også, at Ørsted har en anden mulighed for at finansiere investeringerne.

"Hvis vi potentielt har flere vækstmuligheder med god værdiskabelse, end vi kan finansiere gennem vores balance, har vi altid en finansieringsfleksibilitet gennem farm downs," lød det, selv om Ørsted på nuværende tidspunkt ikke har planer om at sælge fra af flere havvindparker i Europa.

Sydbank: Ørsted-aktie vil falde fra start efter blokeret frasalg Radius-blokade er blot den seneste politiske lussing til Ørsted Fra "populistisk lavpunkt" til "demokratisk skønhed": Radius-kollaps deler vandene Politisk indblanding er skidt nyt for Ørsteds investorer Socialdemokratiet er for Radius-salg på egne præmisser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også