Energitilsynet politianmelder to danske energiselskaber for manipulation

I en meget usædvanlig sag har Energitilsynet valgt at melde to danske energiselskaber til politiet. Mistanken er, at selskaberne har hamstret kapacitet ved at handle med sig selv.

I et meget sjældent set træk har Energitilsynet valgt at politianmelde to danske energiselskaber på mistanke om overtrædelse af forbud mod markedsmanipulation.

Det oplyser Energitilsynet i en pressemeddelelse. Tilsynet vil ikke oplyse, hvilke virksomheder der er tale om, lige som man ikke vil kommentere sagen yderligere, før den er behandlet af politiet.

I pressemeddelelsen skriver Energitilsynet, at man har en konkret mistanke om, at to markedsaktører har indgået i transaktioner, så prisen på et eller flere engrosenergiprodukter har ligget på et kunstigt niveau.

"Energitilsynet vurderer, at aktørernes konkrete handelsaktivitet udgør en overtrædelse af forbuddet mod markedsmanipulation. Den politianmeldte handelsaktivitet er foregået på det nordiske intraday-marked for elektricitet, Elbas, hvor markedsaktører handler strøm helt frem til en time inden levering. Der er efter Energitilsynets vurdering tale om en handelsaktivitet, hvorefter markedsaktørerne har hamstret al tilgængelig kapacitet på transmissionsforbindelserne ved at handle med sig selv, også kaldet capacity hoarding, hvilket bl.a. har haft konsekvenser for konkurrencen på markedet," skriver Energitilsynet i meddelelsen.

Det er så vidt vides blot anden gang i tilsynets historie, at man går til politiet med en anmeldelse for markedsmanipulation. Første gang var i maj 2015, hvor man anmeldte energihandelsselskabet Neas til bagmandspolitiet for overtrædelse af loven om markedsmanipulation. En manipulation der angiveligt skulle have fundet sted på råvarebørsen Gaspoint Nordic den 29. oktober 2014. Bagmandspolitiet fandt dog ikke anledning til at gå videre med sagen, og droppede derfor efterforskningen.

I den nuværende sag, hvor de involverede energiselskaber altså indtil videre ikke er kendte for offentligheden, skulle der helt konkret være sket overtrædelse af forbuddet mod markedsmanipulation i artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1227/2011 om integritet og gennemsigtighed på engrosenergimarkederne (REMIT).

Energitilsynet har derfor overgivet sagerne til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der er den relevante politimyndighed på området.

Energitilsynets overdragelse af de to sager indebærer, at Energitilsynet ikke kan oplyse yderligere om de to sager, før politiet har afsluttet sin efterforskning, oplyses der i meddelelsen.

Energitilsynets politianmeldelser falder sammen med, at Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) den 22. marts 2018 har offentliggjort en vejledende note, en såkaldt Guidance Note, der definerer capacity hoarding som erhvervelse af hele eller en del af den tilgængelige transmissionskapacitet uden at bruge den eller uden at bruge den effektivt.

Den nordiske elbørs, Nord Pool, har pr. 20. februar 2018 indført en mekanisme, der sikrer, at handler der gennemføres inden for samme selskab, markeres på handelsplatformen. Det betyder, at markedsaktørerne nu kan skelne mellem interne og øvrige handler.

Bagmandspolitiet dropper manipulationssag mod Neas 

Tilsyn politianmelder energiselskab for markedsmanipulation 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også