Kasino-stat skal huse Teslas batterifabrik

Enorme skattefordele har fået elbilsproducenten til at pege på Nevada som stedet, hvor selskabets stort anlagte batterifabrik skal ligge.
Foto: TESLA PR
Foto: TESLA PR

Den amerikanske stat Nevada er nok mest kendt som hjemstedet for spillebyen Las Vegas, men fremover vil ørkenstaten også have et andet vigtigt punkt på CV'et.

Staten har nemlig vundet den amerikanske elbilsproducent Teslas gunst og er blevet valgt som det sted, hvor selskabet vil placere den planlagte Giga-batterifabrik, hvis formål er at producere billigere og længere strømbevarende batterier i stor skala.

Flere bud i spil

New York Times skriver, at der i længere tid har været en konkurrence i gang mellem fem amerikanske stater, der gerne så, at Tesla-bossen Elon Musk placerede fabrikken i deres stat.

Staterne har nemlig set en fed fidus i fabrikken, som vil være omkring 20 gange større end verdens største batterifabrik i dag, da den vil medføre op mod 6.500 nye produktionsjob på fabrikken.

Men i konkurrencen med Californien, Arizona, New Mexico og Texas vandt Nevada altså - men ikke uden omkostninger.

Skattefordele i 20 år

Staten har således sagt god for en række skattefordele til Tesla over de næste 20 år, som samlet beløber sig til 1,25 mia. dollar, eller hvad der svarer til 7,15 mia. kr.

New York Times skriver, at aftalen foruden skattefordelene - som primært er skattereduktioner og lavere krav til tilladelser - også inkluderer, at Tesla slet ikke skal betale salgsskat i de kommende 20 år, ingen ejendomsskat i 10 år og at selskabet vil få energien til fabrikken til mere favorable priser end normalt. 

Vil ændre staten for altid

Statens guvernør Brian Sandoval udtaler, at der hos myndighederne har været overvejelser om, hvorvidt statens pris for at tiltrække fabrikken har været for høj. Men ifølge ham vil aftalen "ændre Nevada for altid", og staten forventer at få pengene tilbage i kassen senere.

Et af målene med fabrikken, som foruden elbilbatterier også vil  producere batteriløsninger til elnettet, er at reducere prisen på batterier med 30 pct. og dermed få prisen på elbiler ned.

Fabrikken finansieres af Tesla med 40-50 pct., mens den nye japanske partner Panasonic vil komme med 30-40 pct.. Endelig skal resten findes via andre industrielle investorer og staten Nevada.  

Tesla sætter japansk strøm til giga-fabrik

Tesla i stor modeloffensiv

Tesla med stor salgsvækst

E.On skruer op for elbil-infrastrukturen

Tesla skifter gear: Vil øge produktion med 25 pct.

Tesla halverer prisen med ny model

Elbilbranche kræver svar om afgift på finanslov

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs