Vestas i svær balancegang i retssag mod kinesisk statsbank

Tungen skal være lige i munden hos den danske mølleproducent, der i øjeblikket skal håndtere et ønske om at vinde en større del af det kinesiske marked, men samtidig kæmper mod den kinesiske statsbank i retssalen, lyder vurderingen fra analytikere.
Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas
Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Vestas kæmper i øjeblikket et slag i retssalen, hvor den tidligere ledelse bliver beskyldt for at have sminket regnskabet og dermed påført investorer tab, mod blandt andet den kinesiske statsbank, People’s Bank of China. Men da mølleproducenten samtidig ønsker at få en større bid af det kinesiske marked, står Vestas i en svær situation, lyder vurderingen.

Det skriver Børsen.

Den kinesiske bank kræver 44 mio. kr., og den står derfor for en stor del af det samlede søgsmål fra flere investorer på 70 mio. kr., men med en forbeholdt mulighed for en tredobling til 210 mio. kr. Repræsentanten, konsulenthuset Deminor, for den kinesiske bank fortæller til avisen, at det er op til hver enkelt investor at beslutte, hvilke konsekvenser Vestas’ håndtering af sagen vil have for et fremadrettet samarbejde.

Medie: Kinesisk centralbank kræver erstatning fra tidligere Vestas-ledelse

Men ifølge Jyske Bank analytikeren Vincent Kjær kan retssagen komplicerer nogle ting, da man har interesser på det kinesiske marked. Samme mening har Jacob Pedersen, der er Sydbanks Vestas-analytiker. Han fortæller, at det er kinesiske marked er et farvand, som Vestas skal kunne navigere i, og at selskabet er nødt til at gøre sig lækker for at sælge møller i Kina. Og ifølge erhvervsjournalisten og forfatter Christina Boutrup er det ikke en nem situation, som Vestas står i. 

"Den kinesiske stat spiller en meget stor rolle i erhvervslivet i Kina, og det betyder, at man som dansk virksomhed inden for de områder, der er beskyttede industrier, herunder energisektoren, ofte indirekte eller direkte handler med staten. Man kan med andre ord ikke skille forretning og politik. I det lys er det aldrig særlig ønskværdigt for hverken Danmark eller Vestas at have sådan en sag kørende med den kinesiske stat," siger hun til Børsen.

Medie: Investorer beskylder Vestas for at forhale strid

Som EnergiWatch tidligere har skrevet, så bliver det kinesiske marked domineret af de lokale aktører såsom Goldwind og United Power.

Det lykkedes sidste år Vestas at afsætte møller for 490 MW, mens totalen i år indtil videre lyder på 151 MW.

Men med Kinas mål om 210 GW frem mod 2020, så har Vestas et håb om, at kagen er stor nok til, at Vestas kan erobre større bidder af markedet.

Tidligere har Vestas-formanden Bert Nordberg fortalt til Ritzau Finans, at man jagter opkøb eller samarbejdspartnere i Kina.

"Det er vanskeligt at vokse i Kina, så jeg tror, at du bliver nødt til at lave en transaktion med en kinesisk spiller - på en eller anden måde," sagde Bert Nordberg i et interview med Ritzau Finans.

Medie: Selskab købte vindmøller af Vestas og fik millioner retur

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også