USA godkender møllepark på 1,5 gigawatt

Miljømyndighed baner vejen for det største vindmølleprojekt i USA's historie med udstedelse af en license to kill . Efter planen ender projektet med en kapacitet på tre gigawatt.

Der er heftig aktivitet i disse de sidste dage. Forud for Donald Trumps indsættelse som USA's præsident har den afgående administration givet grønt lys til en langt række både hav- og landvindprojekter, og onsdag aften fulgte så endnu en.

Myndigheden for administration af landarealer, Bureau of Land Management (BLM), og fredningsmyndigheden Fish and Wildlife Service (FWS) har således godkendt første etape af det monumentale projekt Chokeberry and Sierra Madre. Den skal bestå af 500 møller med en samlet kapacitet på op mod 1.500 MW.

Vindmølleproducenternes våde drøm rykker nærmere

Samme størrelse i øvrigt som den anden etape, da hele projektet er skaleret til at føje 3 GW vindkapacitet til nettet i delstaten Wyoming.

Det er den amerikanske rigmand Philip Anschutz, der via selskabet Power Company of Wyoming står bag projektet. Et oprindeligt 5 mia. dollar stort projekt der allerede har været mere end 10 år undervejs, og som der allerede i 2008 blev ansøgt om hos BLM.

Projektet har været svært forsinket af langvarige undersøgelser af, hvilke konsekvenser vindmøllerne kunne få for den pikante salvierype samt for områdets bestand af skaldede ørne og kongeørne. Men nu har FWS udstedt et såkaldt Eagle Take Permit. En slags licens til at dræbe, da den tillader, at 1-2 skaldede ørne og 10-14 kongeørne årligt enten bliver "forstyrret, såret eller slået ihjel" som følge af møllerne. Mod kompensation.

Multimilliardærs megapark vinder over flamboyant dansefugl

"Antallet af tilladt take er bevidst sat konservativt, hvilket betyder, at de kompenserende afhjælpende foranstaltninger, som kræves af operatøren, sandsynligvis vil overstige indflydelsen og dermed medføre en nettogevinst for kongeørnene," konstateres det.

Med den tilladelse kan BLM give sit endelige samtykke til, at projektet går videre. Projektudvikleren planlægger ifølge afgørelsen at installere de første 229 vindmøller i 2019 og yderligere 271 i 2020. Det fremgår endnu ikke, hvem der er foretrukket som mølleleverandør. I 2014 fik Ritzau dog lokket ud af selskabets kommunikationschef, at møller fra "Vestas, Siemens, GE og andre" var under overvejelse.

Vestas i spil til 3.000 megawatt ordre

Verdens største møllepark får vigtigt grønt lys

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også