EnergiWatch

Statoil og Shell i kamp om nyt havvindprojekt i USA

Ni selskaber er blevet godkendt til at byde på et område, der er en halv gang større end sidste måneds uhyre ombejlede auktion i New York. Dong Energy glimrer ved sit fravær.

Foto: Fred.Olsen Windcarrier

Den 16. marts klokken 9 lokal tid begynder den næste store havvindauktion i USA. Ni selskaber er blevet godkendt til at byde i auktionen over området Kitty Hawk på 495 km2 ud for den amerikanske delstat North Carolina.

Det oplyser USA's indenrigsministerium i en meddelelse.

"Dagens annoncering demonstrere hvordan vores fælles indsats med staten, delstater og lokale partnere over de seneste otte år har bygget et fundament til at høste det enorme potentiale i havvind," siger afgående indenrigsminister Sally Jewell.

Blandt de ni godkendte selskaber er flere velkendte navne. Foruden de to store olieselskaber Shell og Statoil har også Iberdrolas datterselskab Avangrid, de tyske udviklere PNE og WPD samt Apex' datterselskab, Outer Banks Ocean Energy, budt sig til.

Derudover tæller listen de to canadiske energiselskaber Enbridge og Northland Power, der begge har gjort sig bemærket med investeringer især i tyske vindparker som Hohe See og Nordsee One. Northland har også investeret i hollandske Gemini og købte sidste år Dong Energys franske projektportefølje.

Dong sælger 1,4GW franske havmølleprojekter 

Netop Dong Energy er derimod ikke med i opløbet til at byde på området. Taget i betragtning at kriteriet for deltagelse udelukkende handler om at være juridisk, teknisk og finansielt kvalificeret – og at en relativt ukendte aktører som selskabet Wind Future LLC opfylder disse – må det antages, at det danske energiselskab selv har fravalgt deltagelsen.

Dong Energy var med købet af udviklingsprojekter ud for Massachussetts og New Jersey det første store havvindselskab, der satsede på USA. Men senest måtte energiselskabet se sig slået i en umanerlig ombejlet auktion over et område på 325 km2 ud for New York, som Statoil løb af med til en rekordhøj pris på godt 300 mio. kr. Dong er dog ikke den eneste fraværende fra den auktion, der oprindeligt havde 14 bydere.

Statoil vinder marathon-auktion over amerikansk havvind

De amerikanske myndigheder har endnu ikke oplyst, hvor stor kapacitet, der forventes at kunne installeres på det nyudbudte område ud for North Carolina. Det er dog en halv gang større end det omtalte område ud for New York, som delstatens guvernør for en uge siden vurderede til at kunne indeholde 800 MW.

New York vil opføre 2,4GW havvind frem mod 2030

Mere fra EnergiWatch

Frankrig nationaliserer EDF

"Vi har brug for fuld kontrol over produktionen og energifremtiden", siger premierminister, der bekræfter plan om at opkøbe den resterende del af det franske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs