Verden trykkede på CO2-bremsen i 2014

For en sjælden gangs skyld steg verdens CO2-udledning ikke sidste år. Det viser data fra det Internationale Energi Agentur, som mener. at klimatiltag som vnidmøller og solceller virker bedre end forventet.
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/

I 2014 udledte verden samlet set 32,3 mia. ton CO2, hvilket er på niveau med 2013.

Det viser data fra det Internationale Energi Agentur, som oplyser, at det er første gang i 40 år, hvor CO2-udledningen ikke er steget, når man fraregner tre år med økonomisk krise.

"Det giver mig endnu mere håb om, at menneskeheden vil være i stand til at arbejde sammen om at bekæmpe klimaforandringer - den største trussel, som vi står overfor i dag," udtaler cheføkonom og kommende direktør i IEA, Fatih Birol, i en meddelelse.

IEA skriver her, at tallene tyder på, at tiltagene for at stoppe klimaforandringerne ser ud til at have en større effekt på udledningen end hidtil antaget.

Desuden tilskriver organisationen udledningsstoppet et skifte i energiforbruget hos Kina og OECD-landene, hvor man til trods for et stadigt stort forbrug af kul og andre fossile brændsler i stadig større grad får udrullet vedvarende energikilder som solceller og vindmøller, ligesom energieffektivitet vinder mere frem.

Og det samtidig med, at der har været en vækst i globale økonomi på tre pct.

"Dette er både en velkommen overraskelse og en signifikant en af slagsen," tilføjer Birol.

"Det giver et højt tiltrængt momentum til forhandlingerne om at forberede en global klimaaftale i Paris til december: For første er udledningen af  afmonteret fra den økonomiske vækst."

Detaljerne omkring IEA's data vil blive fremlagt til sommer i London.

På de sociale medier vækker nyheden fra IEA også glæde.

Bl.a. skriver chefen for FN's klimapanel, Christiana Figueres, på Twitter at "er vi endelig ved at afmontere økonomisk vækst fra drivhusgasser? Gode nyheder fra IEA's F. Birol om 2014 og BNP & CO2."

Vestager åbner kattelem i PSO-strid med Danmark

Vattenfall skal opføre Horns Rev 3

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også