Vattenfall skal opføre Horns Rev 3

Med en afregningpris på 77 øre pr. kWh har svenske Vattenfall vundet dysten om at udvikle den nye store Horns Rev 3-havvindmøllepark.
- | Foto: Siemens
- | Foto: Siemens

Så blev det afgjort: Vattenfall vandt det længe ventede udbud på den kommende 400 MW store havvindmøllepark Horns Rev 3.

Det meddeler Klima- og energiministeriet i en pressemeddelelse torsdag aften.

Svenskernes bud lød på en pris på 77,0 øre pr. kWh., og dermed er der tale om en langt billigere pris, end da Dong Energy i 2010 vandt udbuddet om den store Anholt-park til en pris på 105,1 øre, som omregnet til 2015-priser svarer til ca. 113,2 øre.

Ministeriet skriver, at i forhold til tidligere prisantagelser betyder det, at forbrugerne vil opleve en konkret besparelse på 2,2 mia. kr. i faste 2015-priser over de næste 11-12 år, som er den periode, hvor vindmølleparken modtager tilskud. Herefter vil Horns Rev 3 producere elektricitet til markedspris og ikke længere modtage nogen form for tilskud.

"Med dagens prisniveau bliver Horns Rev 3 således 32 pct. billigere end sidst Danmark byggede en havmøllepark. Det gør parken til den billigste park i Europa i øjeblikket," skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

Vattenfall vandt udbuddet over Dong Energy, Statoil og Eon, som også var prækvalificerede til at byde. Ministeriet har dog ikke oplyst, hvorvidt alle selskaber har budt.

EnergiWatch har desuden spurgt Vattenfall Danmark til en kommentar, men selskabet har ikke ønsket at deltage.

"Skriver historie"

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) er godt tilfreds med udfaldet:

”Med Horns Rev 3 skriver Danmark vindmøllehistorie med et markant fald i omkostningerne til etablering af havvind. Der er ingen tvivl om, at strøm fra havvindmøller fremover vil udgøre en væsentlig del af den grønne omstilling og bidrage effektivt til at mindske CO2 i atmosfæren,” udtaler han.

”Den lave pris er ikke bare god for Danmark, men også for den internationale grønne omstilling. Det generelle prisfald i markedet for vindstrøm betyder, at havvind nu er godt på vej til at blive et konkurrencedygtigt alternativ til traditionelle fossile energikilder, og samtidig har vi udviklet en effektiv udbudsmodel, som hele Europa kan lade sig inspirere af,” siger Rasmus Helveg Petersen videre.

Godt med hurtig afklaring

Også hos Vindmølleindustrien er der positive toner:

”Det er godt nyt at forligskredsen i dag har udpeget en vinder af Horns Rev 3, og at det sker så hurtigt efter at budfristen udløb sidste mandag. Det er glædeligt, at der nu for alvor er taget hul på gennemførelsen af energiaftalens indhold,” udtaler Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien i  en pressemeddelelse.

”På de 5 år der er gået siden der blev budt og foretaget investeringsbeslutning på havvindmølleparken ved Anholt er sektoren lykkedes med at nedbringe prisen på havvind med godt 30 pct. Det er et flot resultat, når man samtidig tager højde for at markedssituationen i Europa har været meget usikker,” siger Hylleberg videre.

Færdig i 2020

Vinderprisen er allerede godkendt af energiforligskredsen og skal nu vedtages af Folketinget og skrives ind i lov om fremme af vedvarende energi.

Regeringen fremsætter lovforslaget d. 18. marts, og forslaget forventes vedtaget i løbet af april på baggrund af det store politiske flertal i Folketinget.

Ministeriet oplyser, at etableringen af Horns Rev 3 går i gang hurtigst muligt, og parken står færdig senest 1. januar 2020.

De første møller kan nettilsluttes fra 1. januar 2017, hvor vindmøllerne kan levere strøm til elnettet.

Budrunde har presset prisen på britisk vind

Dong kan undvære danske havmøller

Regningen klæber til elkunderne

Vejret skal flaske sig for hurtig Anholt-løsning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også