Medie: Samsung trækker sig fra havvind

Meget tyder på, at Siemens, MHI Vestas, Alstom, Areva og Senvion får en konkurrent mindre i kampen om fremtidens havmølleordrer.
Ifølge branchemediet Recharge har koreanske Samsung nemlig lagt sin satsning på is, og der er ikke udsigt til, at planerne ændres foreløbig.
Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her
Trækket må anses som ganske overraskende set i lyset af, at koreanerne er ganske langt fremme i udviklingen af en 7 megawatt havmølle, som selskabet ville rulle ud i de europæiske farvande.
Den store vindmølle, som danske SSP Technology har leveret rekordlange vinger til, kom op at snurre i Skotland før Vestas fik sin V164'er på plads i Nordjylland, og koreanerne mødtes tidligere i år med Dong Energy i København.
"Hovedtolkningen må være, at selv de største mastodonter har svært ved at lave en forretningsmodel, som hænger sammen på det her område. Formentlig fordi de har svært ved at levere en mølle med tilstrækkelig kvalitet," siger vindanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til EnergiWatch.
Både det britiske og tyske marked er i de seneste år skrumpet kraftigt, og også herhjemme arbejder regeringen på at udskyde havvindmølleparken Kriegers Flak fra 2020 til 2022.
"Uden track record er det umådelig svært at placere sig som spiller på vindmarkedet, og det gælder særligt for havvind. Det er nok den erkendelse, man er kommet til. At det vil koste ufatteligt meget, hvis man skal spille en rolle med den track record og erfaring, man har”.
Dong i dialog med Samsung om ny havvindmølle
Samsung havde, med sin store erfaring fra olie- og gasbranchen, en ambition om at levere mere end bare havvindmøller. Det koreanske konglomerat har arbejdet på et jacket-fundament, og man luftede tanker om på sigt at blive turnkey-leverandør, som kunne bære en del af konstruktionsrisikoen.
Er de bare bedre til at regne?
Ifølge Recharge arbejder Samsung på en officiel udmelding om retræten fra havvind. Når det sker, kan konkurrenterne på havvind, spillere som Siemens, Alstom, Vestas og Senvion og Areva for alvor skyde brystet frem, mener Jacob Pedersen.
”De andre kan børste støvet af skuldrene og sige, at selv de største har svært ved at skabe en fremtid. Det er meget svært at gå fra et nulpunkt til at spille en rolle. Det er en god dag for de tilbageværende inden for havvind," siger han.
Han tilføjer, at Samsung som brand kunne have medvirket til at løfte markedet, ikke mindst på den koreanske hjemmebane. En konsekvens af den koreanske beslutning bør også være en intens gennemgang af forretningsplanerne for de tilbageværende.
”Et vigtigt signal er, at du ikke bare kan gå fra nul og til at etablere dig inden for havvind, heller ikke selvom du hedder Samsung. Der er europæiske selskaber, som forsøger at tage det samme skridt. Spørgsmålet er, om de er lige så dygtige til at regne på det som Samsung," siger Sydbank-analytikeren.
Koreanere i europæisk vindoffensiv
Verdens største vinge på vej fra Fyn til Skotland
Samsung klar med kæmpemølle før Vestas
Firma bag megavinge tynges af udviklingudgifter
Relaterede artikler:
Dong i dialog med Samsung om ny havvindmølle
For abonnenter
Siemens kan få koreansk selskab i Hull
For abonnenter