Opkøbsfeber rammer vindindustrien

Vindmøllebranchen står foran en konsolidering. Fremtiden tegner lys, og særligt offshore trækker op, siger M&A-direktør.
Foto: LM Wind Power
Foto: LM Wind Power
AF MICHAEL STENVEI, JYLLANDS-POSTEN

Efter et hårdt 2012 og 2013 står opkøb og fusioner øverst på dagsordenen i vindmølleindustrien.

Rådgivningsfirmaet Audon, der er en del af det globale M&A International og eksperter i køb, salg og fusioner af især mellemstore virksomheder, mærker allerede udviklingen slå igennem i kundekartoteket.

Kinesisk tårnproducent køber op i Esbjerg

"Fremtiden tegner lys for vindmølleindustrien, bl.a. fordi havmøllemarkedet er på vej op. Det er godt nyt for branchen, men omvendt kræver det en omstilling af mange virksomheder," siger Jonathan de Hemmer Hamborg, direktør i Audon, uden at sætte tal på udviklingen.

At pilen peger i retning af en øget konsolidering, forklares bl.a. med, at de senere års økonomiske smalhals i vindmøllebranchen har fået mølleproducenter som Vestas og Siemens Wind Power til at fokusere på udvalgte kerneområder.

Nye opgaver stiller krav

Resten af opgaverne sendes derfor ud til underleverandørerne.

Men det stiller krav om langt større og kapitalstærke underleverandører med et globalt setup, lyder meldingen.

"Derfor vil underleverandørerne organisere sig på nye måder. Det vil ske både ved opkøb, men også ved forskellige former for samarbejder," siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien med flere end 260 medlemsvirksomheder.

Runevad vil ikke spekulere i opkøb

Patrik Setterberg, senioranalytiker i Nordea, ser den samme udvikling presse sig på.

"Vindmøllebranchen er stadig et relativt fragmenteret marked. Derfor er der et naturligt behov for en konsolidering. Og den vil komme, når branchen begynder at få lidt mere farve i kinderne," siger Patrik Setterberg.

Opkøbsfest uden giganter

Omvendt tror kun få på, at f.eks. Vestas, Siemens Wind Power eller amerikanske GE Energy vil gå på rov blandt konkurrenterne, simpelthen fordi det er svært at få øje på gevinsten ved storstilede milliardopkøb i dagens vindmøllemarked.

"Men jeg tror, at vi kommer til at se en form for konsolidering, som vi senest har set det med Vestas og Mitsubishi, der er gået sammen på havmøllemarkedet," siger Stig Nymann, analytiker i Dansk Aktie Analyse.

En nylig undersøgelse afslører, at omkring hver tredje virksomhed i underskoven af den danske vindmølleindustri er klar til opkøb, fusion eller et salg.

Statoil overvejer opkøb af konkurrenter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Photo: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter