EnergiWatch

Gamesa fastholder comeback

Den spanske Vestas-konkurrent mærker nu for alvor effekten af spareplaner. Selskabet tror på stor offshore-vækst i 2014.

Foto: gamesa

Godt nok er resultatet et par millioner euro under, hvad analytikerne havde forventet. Men alligevel er der grund til at trække hos smilebåndet hos ledelsen i det spanske vindmølleselskab Gamesa. Efter flere år med gigantiske underskud kan Gamesa nemlig nu præsentere et resultat for 2013, der er i plus.

45 mio. euro har Gamesa tjent netto i 2013. Det er langt bedre end sidste år, hvor selskabet opnåede et livstruende tab på 659 mio. euro. Sidste år var Gamesa stærkt plaget af nedskrivninger og for høje udgifter. Siden har selskabet i lighed med danske Vestas gennemført omfattende frasalg, fabrikslukninger og fyringsrunder.

Vestas bliver mere engelsk 

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tjener penge tidligere

Det betyder da også, at selskabet sidste år kunne notere sig fri pengestrømme for 275 mio. euro og effektiviteten i selskabet er blevet langt bedre. Således har Gamesa nu udsigt til at nå break even ved en produktion på 1300 MW - hvilket er en reduktion i forhold til året før på 35 procent.

Gamesa solgte for 2,26 mia. euro sidste år, hvilket var 7,8 procent mindre end året før. Men ordrebogen for 2014 ser mere positiv ud, og var ved udgangen af 2013 på 1802 MW. Alene i 4. kvartal steg Gamesas salg med 54 procent i forhold til samme kvartal året før.

Gælden i Gamesa blev reduceret med 15 procent til 420 mio. euro i 2013.

Tror på 2014

For 2014 tegner Gamesa i årsregnskabet et positivt billede. Det er de spanske vindmølleproducenters overbevisning, at salget offshore vil stige med 20 procent på globalt plan i 2014 - ikke mindst drevet af vækstmarkeder og USA.

Gamesa forventer at sælge mellem 2200 og 2400 MW i 2014, og på det salg forventer selskabet en indtjeningsmargin på omkring 7 procent.

Ny offshore-duo truer Siemens og Vestas

Spaniere henter pæn brasiliansk vind-ordre

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs