Vestas-rivaler bekræfter offshore-samarbejde

Vindmølleproducenterne Areva og Gamesa siger nu offentligt, at de forhandler om et offshore joint venture.
Foto: gamesa
Foto: gamesa
RITZAU FINANS OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Vestas ser ikke ud til at blive ene om at indgå i et strategisk samarbejde inden for havvindmøller.

Sent mandag bekræftede franske Areva og spanske Gamesa, at de to selskaber har indledt eksklusive forhandlinger om etableringen af et joint venture, der skal have fokus på at udvikle vindmøller til opstilling på havet.

"Ved at vælge at skabe en europæisk mester inden for havvindmøller med Gamesa, spiller Areva en afgørende rolle i den konsolidering, som allerede er undervejs inden for havvindmøllesektoren, og selskabet bekræfter sit langsigtede fokus på vedvarende energier," udtaler Luc Oursel, topchef i Areva.

Areva og Gamesa i offshore joint-venture

Europa og Asien

Samarbejdet skal sikre selskaberne en førende position inden for havmøller, der i meddelelsen betegnes som et af de mest lovende områder inden for vedvarende energi over det næste årti.

Særligt det nordlige Europa, hvor den installerede kapacitet burde overstige 25 gigawatt (GW) i 2020, og Asien fremhæves som lovende.

Ved at slå pjalterne sammen forventer selskaberne at kunne udnytte den erfaring, som Areva siden 2004 har gjort sig fra adskillige projekter. Især installationen af 120 styk 5MW møller i Nordsøen fremhæves. Gamesa kommer med store teknologiske kompetencer fra møller på såvel havet som på land, ligesom det spanske selskab vil kunne bidrage med en stærk industriel kapacitet og viden om hele leveringskæden.

Vindanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank opfatter ikke umiddelbart det spansk-franske makkerskab som en seriøs trussel til Vestas-Mitsubishi, som offentliggjorde deres havmøllesamarbejde i efteråret 2013.

"Jeg har svært ved at se, at de får det samme ud af det som Vestas og Mitsubishi. Gamesa kommer ikke rigtig med noget, der kan løfte det, Areva i forvejen har. Det kan godt være, at Gamesa har grundlæggende ekspertise, men de har ingen erfaring på havet som Vestas eksempelvis har," sagde Pedersen forleden til EnergiWatch.

Nyt havmøllepar truer ikke Vestas og Mitsubishi

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ny stormølle

De to selskaber inddrager hver især deres kompetencer og medarbejdere inden for havmøller i det nye samarbejde, som i øvrigt får Gamesa som foretrukken leverandør til visse kernekomponenter.

Udover Arevas eksisterende 5 MW-mølle skal der udvikles på næste generation havvindmølle i størrelsen 8 MW.

En endelig aftale ventes underskrevet inden for de næste måneder.

I dag sidder tyske Siemens tungt på markedet for havmøller, mens også tyske Repower har en stærk historik. Endelig er en spiller som franske Alstom langt, mens Vestas også anses som en dominerende aktør på fremtidens havmøllemarked.

Vestas sælger "følsom" enhed

GE øgede overskuddet med 20 pct. i Q4

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter