EnergiWatch

Nye Vestas-ejere har tjent 590 mio. kr.

En solid kursrabat og en Vestas-aktie i hopla har gjort sidste uges kapitaludvidelse til en guldrandet forretning for de nye Vestas-ejere.

Foreløbig har de professionelle Vestas-ejere, som købte 20,4 mio. aktier for 3,3 mia. kr., tjent 590 mio. kr. på deres Vestas-eventyr, viser et kig på kurslisterne. Det svarer til et afkast på 17,9 pct.

Den lukrative investering skyldes først og fremmest, at de nye aktier blev solgt med en klækkelig kursrabat.

Mens andre investorer på dagen for kapitaludvidelsen betalte mellem 164 kr. og knap 173 kr. pr. aktie, slap de nye investorer med at betale 162 kr.

Et skridt som vakte undren i finanskredse.

"Jeg forstår ikke, at man er nødt til at give så stor rabat på aktien," lød det bl.a. fra Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

Tilsyneladende revet væk

Hans undren bliver næppe mindre af, at Vestas-ledelsen efterfølgende har slået fast, at de nye aktier blev revet ned af hylderne i et omfang, så der slet ikke var aktier nok til at modsvare efterspørgslen.

Vestas-ledelsen anført af topchef Anders Runevad har bl.a. forklaret, at de 3,3 mia. kr. vil blive anvendt  til at opnå "større økonomisk fleksiblitet" og give vindmøllegiganten bedre kort på hånden i forhandlinger med banker.

Men håbet er også, at de større finansielle muskler vil banen vejen for den lønsomme vækst, som Anders Runevad og bestyrelsesformand Bert Nordberg har givet førsteprioritet.

"Bestyrelsen forventer, at dette vil genere yderligere forretningsmuligheder og dermed accelerere selskabets strategi om at opnå lønsom vækst," lyder det om kapitalforhøjelsen.

Opkøbene der udeblev

Sidste gang Vestas solgte nye aktier var i april 2009.

Dengang skaffede et salg af 18,5 mio. nye aktier Vestas-ledelsen knap 6 mia. kr. i kassen.

Daværende Vestas-chef Ditlev Engel forklarede, at den nye pose milliarder bl.a. skulle bruges på strategiske opkøb.

Opkøbene blev aldrig til noget. Til gengæld blev pengene brugt på de daglige forretninger og Vestas’ kroniske vokseværk.

Efter det seneste aktiesalg er der nu 224 mio. Vestas-aktier i omløb.

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs