Se video af Vestas' kæmpemølle

Vindmølleproducenten har lavet en video på to minutter, som viser verdens kraftigste vindmølle blive transporteret, samlet og rejst.

Efter flere års rigtig dyr og meget intensiv forberedelse, et opsigtsvækkende partnerskab med den japanske industrikæmpe Mitsubishi og en aktie-revanche af de helt store, står Vestas' storsatsning V164-8MW og snurrer på tescentret i Østerild.

Vestas' nye supermølle i drift

Vindmølleselskabet har lavet en video, som viser rekordmøllens vej fra de forskellige produktionsfaciliteter til Nordjylland, hvor samlingen og opstillingen af møllen blev gennemført.

I dag er Siemens langt foran på markedet for havmøller, mens også producenter som franske Alstom og Areva viser tænder. Derfor gælder det om at få nogle ordrer i bogen hurtigt muligt, hvis Vestas for alvor vil gøre sig gældende, siger analytiker Klaus Kehl fra Nykredit.

”Det bliver den helt store syretest. En ting er at sætte møllen op, men det er først rigtig interessant, når der er seriøs ordresnak," siger Klaus Kehl, aktieanalytiker i Nykredit, til EnergiWatch.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Kilde: Vestas

 

Kunder viser interesse

I de kommende måneder vil V164'erens energiproduktion blive fulgt tæt. Opstillingen er et vigtigt delmål frem mod at sikre Vestas’ kunder størst mulig sikkerhed for deres investering i offshorevind, skriver Vestas.

Vestas' driftsdirektør for offshore, Flemming Ouggard, sagde i november til EnergiWatch, at der var stor interesse for møllen.

"Nogle af de store kunder har været meget tæt på, og de er på vores dørtrin hver uge. De er meget mere parate til at træffe beslutningen,” lød det dengang fra Flemming Ougaard.

De senere år har der været en pæn udbygning af havmøller, som særligt Siemens har lukreret på, blandt andet gennem et parterskab med DONG Energy. De kommende to år forudser brancheorganisationen EWEA konkret, at der vil blive installeret 3 GW offshore.

Herefter er der imidlertid udsigt til afmatning, lyder det fra EWEA, som tilskriver en forventede nedgang øget usikkerhed om de politiske rammevilkår i både Europa og USA.

Vindforening frygter afmatning offshore

Helt skidt står det dog ikke til på markedet for havvindmøller. Ifølge en nylig rapport fra BMT Consult - Navigant, vil markedet frem mod 2022 opleve en årlig vækst på 13 til 15 pct.

Samtidig forudser BTM, at den samlede globale energiproduktion fra havvindmøller vil vokse fra 5,1 GW ved udgangen af 2012 til omkring 80 GW i 2022. Holder de forudsigelser stik er der med andre ord rigeligt med ordrer at konkurrere om.

Analyse forudsiger eksplosiv vækst i offshore-vind

Fakta om møllen

Møllens nacelle er produceret på Lindø Industripark på Fyn, tårnet i Varde og vingerne på Isle of Wight i Den Engelske Kanal.

Tårnet er 133 meter højt, mens den øverste vingespids er 220 meter over jorden.

Med en kapacitet på 8 MW er møllen lige nu verdens mest kraftfulde. Den kan levere strøm til omkring 7.500 danske husstande.

Er det her fremtidens mølle-fundament?

Møllens rotor-diameter er på 164 meter. Til sammenligning er Danmarks højeste hus, Herlev Hospital, 120 meter højt. Når den ene af de tre vindmølle-vinger stritter lodret i vejret, måler V164-møllen 220 meter fra top til bund.Vingerne har en diameter på 80 meter og vejer cirka 35 tons - hver. Foto: Vestas

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også