Vestas' nye supermølle i drift

Helt som lovet har Vestas nu påbegyndt driften af selskabets nye supermølle V164'eren. Dermed er Vestas et vigtigt skridt nærmere at tage kampen op med Siemens og Alstom.
Så snurrer Vestas' supermølle på 8 MW. Foto: Vestas
Så snurrer Vestas' supermølle på 8 MW. Foto: Vestas
AF SØREN SPRINGBORG OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

14 dage efter den sidste vinge blev færdigmonteret på Vestas' nye V164-supermølle, er møllen nu oppe og snurre.

Dermed er møllen, der den kommende tid skal testes på testcentret i Østerild i Thy, et vigtigt skridt nærmere debut på markedet. 

“Vi har produceret, testet og installeret møllen som planlagt, takket være en fokuseret indsats i en periode, hvor Vestas’ investeringer og faste omkostninger er reduceret markant. Nu ser vi frem til at følge møllen på site,” siger Vestas’ Chief Technology Officer Anders Vedel, i en meddelelse. 

Se Vestas' færdige supermølle

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Holder tidsplanen

Med opstarten af møllen leverer Vestas pænt i forhold til tidligere udmeldte forventninger om, at den første testudgave af supermøllen, som har kostet en formue at udvikle, ville stå klar i første kvartal af 2014.

I modsætning til konkurrenter som Siemens og Alstom, der begge har modtaget store ordrer på deres modstykker til V164'eren, har Vestas endnu sin første ordre på storsatsningen til gode.

”Det er helt klart interessant, at de kommer på banen med den her mølle, men det hele handler om, at ordrerne kommer. Det bliver den helt store syretest. En ting er at sætte møllen op, men det er først rigtig interessant, når der er seriøs ordresnak," siger Klaus Kehl, aktieanalytiker i Nykredit, til EnergiWatch.

I Jyske Bank vurderer man dog, at netop det faktum, at møllen nu er i drift, kan være med til at lokke køberne frem:

"Der går formentlig lidt tid, inden at vi kommer til at se den første ordre på V164-møllen, men med protypen i drift er der mulighed for at sende data til interesserede købere, som efterfølgende kan danne basis for en egentlig ordre. Jeg tror på, at Vestas og Mitsubishi med V164’eren står godt i konkurrencen med mulighed for at få en væsentlig andel af ordrerne på offshore området," lyder det fra Janne Vincent Kjær, Vestas-analytiker i Jyske Markets. 

Vestas: Kunderne står på spring

I de kommende måneder vil V164'erens energiproduktion blive fulgt tæt. Opstillingen er et vigtigt delmål frem mod at sikre Vestas’ kunder størst mulig sikkerhed for deres investering i offshorevind, skriver Vestas.

Vestas' driftsdirektør for offshore, Flemming Ouggard, sagde i november til EnergiWatch, at der var stor interesse for møllen.

"Nogle af de store kunder har været meget tæt på, og de er på vores dørtrin hver uge. De er meget mere parate til at træffe beslutningen,” lød det dengang fra Flemming Ougaard.

Klar til kamp

V164-8.0 MW-møllen bliver flagskibet i det joint venture-selskab, der er etableret af Vestas og Mitsubishi Heavy Industries.

“V164-8.0 MW leverer mere energi end andre møller i industrien og er baseret på velafprøvet Vestas-teknologi. Kombineret med den erfaring og de evner, som Vestas og Mitsubishi Heavy Industries tilsammen besidder, stiller det os i en stærk position på det voksende offshoremarked,” siger Jens Tommerup, President for Vestas Offshore.

Møllens hovedkomponenter er produceret på Lindø Industripark, i Varde og på Isle of Wight i England. Tårnet er 133 meter højt, mens den øverste vingespids er 220 meter over jorden.

Vestas' kæmpemølle får vinger i weekenden

Møllen er så kraftig, at bare ét enkelt eksempler på årsbasis leverer strøm til at dække forbruget i omkring 7.500 husholdninger i Europa.

Vingerne har en diameter på 80 meter og vejer cirka 35 tons - hver. Foto: Vestas.

Møllens rotor-diameter er på 164 meter. Til sammenligning er Danmarks højeste hus, Herlev Hospital, 120 meter højt.Foto: Vestas.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også