Mitsubishis flydende vindmølle-eventyr undervejs

To flydende Mitsubishi-møller vil blive koblet til til det japanske net i sommeren 2014.
Billede af Hitachis flydende 2 MW-mølle ud for Fusushima. | Foto: Fukushima FORWARD / Takeshi Ishihara
Billede af Hitachis flydende 2 MW-mølle ud for Fusushima. | Foto: Fukushima FORWARD / Takeshi Ishihara

I post-Fukushima Japan eksperimenter man med fremtidens energikilder.

Med jævnlige tyfoner, anderledes bundforhold og hårde forhold til søs betyder det løsninger, der adskiller sig markant fra dem, man hidtil har valgt i Europa.

Industrien: Vindmøller skal ud, hvor de ikke kan bunde

To Hitatchi-vindmøller, der står på en flydende tripod, er inden for den seneste måned gået i drift.

Men også Vestas' japanske offshore-partner, Mitsubishi Heavy Industries (MHI), vil allerede næste sommer koble to flydende 7 MW-møller til det japanske net.

Japansk regering bag Vestas-MHI aftale

Det skriver Recharge.

"Regeringen er opsat på, at det bliver en succes," sagde Kazuyoshi Akaba, landets økonomi-, handels- og industriminister ifølge branchemediet i forbindelse med et pressemøde, hvor den 2 MW Hitachi-mølle blev sat i drift.

Japans tunge drenge

Hitachi-møllen der netop er gået i drift befinder sig 20 km. fra kysten ud for Fukushima og står på en flydende, trekantet struktur og er koblet til en undersøisk transformerstation. Seks 300 ton tunge stålkabler er forbundet til havbunden 120 meter under overfladen og holder den flydende mølle nogenlunde i skak.

Selvsammen transformerstation, der befinder sig i farvandet ud for Fukushima, vil de to SeaAngel-møller fra Mitsubishi blive koblet til næste sommer, hvis alt går efter planen.

Også de kommer til stå på et flydende fundament. Ifølge præsentationsmateriale, som professor Takeshi Ishihara fra universitet i Tokyo har sendt til EnergiWatch, vil Mitsubishi-møllerne komme til at stå på to forskellige fundamenter, der begge afviger fra det, Hitachi benytter.

Bladt får konkurrence fra flydende spanier

Det ene Mitsubishi-fundament bliver v-formet og befinder sig i vandets overflade, mens det andet rager længere ned under overfladen og består af tre flydende sektioner.

De flydende møller ses som et af midlerne til at mindske Japans afhængighed af udenlandsk energi, og regeringen har postet millioner i forskellige forsøgsprojekter. Bag projektet ved Fukushima, kaldet Fukushima FORWARD, står blandt andet investoren Marubeni, MHI, Hitachi, Mitsui Engineering & Shipbuilding, University of Tokyo, Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation og Furukawa Electric.

Ifølge professor Takeshi Ishihara kan projektet ud for Fukushima består af hele 140 møller i 2020 - nok til at levere én GW eller 2,5 gange Anholt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også