Statoils amerikanske flydemøller blæst omkuld

Den norske oliegigant siger farvel til pionerprojekt, der skulle opsætte flydende vindmøller ud for den amerikanske østkyst.
Foto: Statoil
Foto: Statoil

Det er ikke den synkede skude, men derimod flydende vindmøller, som Statoil forlader.

Ifølge branchesitet Recharge dropper den norske energikæmpe det længe ventede Hywind-projekt i USA, der skulle opstille for 12MW flydende havvindmøller ud for den amerikanske østkyst.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Det skyldes, at ændret lovgivning har sænket den elaftale, som Statoil har forsøgt at lave med den amerikanske stat Maine.

Det betyder dermed, at nordmændene dropper det 120 mio. dollar dyre projekt på den anden side af Atlanten, der skulle have opstillet en flydende kvartet af 3MW Hywind-møller på 140-158 meter dybt vand.

"Fremtiden for projektet blev alt i alt for usikker til at gå videre i Maine, og vi vil derfor fokusere vores ressourcer på Hywind-projektet i Skotland fremover," udtaler en talsmand fra Statoil.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Alligevel ser det dog nu til, at det bliver det skotske projekt ved Buchan Deep nu frontløberen i ræset om at lave verdens første projekt, hvor flere flydende møller er koblet sammen, skriver Recharge.

Her er det planen, at fem 6MW-møller skal stå 95-120 meter dybt vand 25 km ud for byen Peterhead lidt nord for Aberdeen. Endelig har Statoil også et tilsvarende projekt i Japan under udvikling.

Industrien: Flydende møller er fremtiden

EnergiWatch har tidligere skrevet om, hvordan den europæiske vindmølleindustri (EWEA) mener, at flydende havmøller fremtiden. Der findes flere forskellige koncepter (læs mere her), men endnu er ingen af de flydende fundamenter nået meget længere end prototypestadiet, selvom flere producenter eksperimenterer med egne designs og løsninger.

“Flydende vindmøller er konkurrencedygtige på prisen med almindelige, bundfaste design, når havdybden er over 50 meter. Hvis udfordringerne håndteres succesfuldt, kan offshore-parker på dybt vand være i drift om fire år,” skriver EWEA i en meddelelse.

Statoils amerikanske vindprojekt sendt til tælling

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også





Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter