Japansk regering bag Vestas-MHI aftale

Ideen til det omfattende joint venture mellem danske Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries kom fra den japanske regering.
Der var god stemning, da aftalen mellem Mitsubishi og Vestas blev offentliggjort. Her ses Jin Kato fra Mitsubishi, joint-venture chef Jens Tommerup og Vestas-topchef Anders Runevad. | Foto: Lars Krabbe
Der var god stemning, da aftalen mellem Mitsubishi og Vestas blev offentliggjort. Her ses Jin Kato fra Mitsubishi, joint-venture chef Jens Tommerup og Vestas-topchef Anders Runevad. | Foto: Lars Krabbe
AF SØREN SPRINGBORG OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Det var hverken topfolk fra danske Vestas eller japanske Mitsubishi Heavy Industries (MHI), der tog initiativ til at påbegynde en dialog om det, der senere skulle ende som et joint venture mellem de to selskaber på offshore-området.

Ideen og opfordringen kom derimod fra den japanske regering, der direkte opfordrede ledelsen af MHI til at tage kontakt til Vestas med henblik på at indgå aftale om et omfattende samarbejde.

Det fortæller en kilde tæt på joint venture projektet til EnergiWatch, og oplysningen underbygges af en tidligere toprådgiver for den japanske energisektor, der i dag arbejder som rådgiver på den danske ambassade i Tokyo.

”Det var ikke Vestas, der gik til MHI, men tværtimod MHI, der først kontaktede Vestas. Og den kontakt opstod, fordi den japanske regering inden da var gået til MHI og opfordret dem til at indgå i et samarbejde med danske Vestas – ud fra ideen om, at det ville styrke Japans position på markedet for offshoremøller. Et ønske den japanske regering prioriterer meget højt efter atomulykken ved Fukushima og den efterfølgende neddrosling af atomkraft som energikilde,” siger en central kilde i joint venture samarbejdet til EnergiWatch. Kilden ønsker at være anonym.

Her er chefen for Vestas-Mitsubishi samarbejdet

Regeringen lun på Vestas

Ifølge EnergiWatch’s oplysninger gik den japanske regering relativt kort tid efter ulykken ved Fukushima i foråret 2011 til en række af Japans allerstørste selskaber med en opfordring til selskaberne om at øge deres fokus og investering i vedvarende energi – med et særligt fokus på vind, hvor Japan har gunstige betingelser for havvindmøller.

Regeringens ønske, der blev udpenslet i løbet af 2011, var at skifte landets fokus fra atomenergi til vedvarende energi – et skifte der skulle gennemføres ikke mindst ved hjælp af investeringer fra landets virksomheder, der er globalt ledende på højteknologi. Dog har selskaberne haft svært ved at slå igennem inden for vedvarende energi, hvor især europæiske og amerikanske selskaber har løbet med markedet.

Vestas afviser kontroltab ved ny aftale

EnergiWatch erfarer, at den japanske regering relativt tidligt efter Fukushima rettede sit fokus mod Vestas, der på daværende tidspunkt befandt sig midt i en historisk omfattende økonomisk krise. Vestas besad dog den teknologi, som japanerne desperat ønskede, og derfor kontaktede centrale personer i den japanske regering ledelsen af Mitsubishi og opfordrede dem til at tage kontakt til Vestas med henblik på et samarbejde på offshore-området. En kontakt der for alvor blev indledt i det tidlige forår 2012.

”Vestas kom specifikt i spil, fordi den japanske regering sendte MHI i byen på jagt efter en partner – og den partner ønskede man skulle være Vestas,” lyder det fra EnergiWatch’s kilde.

Det betyder Mitsubishi-aftalen for Vestas' finanser

Tæt forhold til Danmark

Et forløb der i store træk bekræftes af Keizo Kamikawa, der i dag fungerer som seniorrådgiver inden for energiområdet på den danske ambassade i Tokyo. Kamikawa, der er uddannet i forretningsudvikling ved New York Institute of Technology og har en MBA fra Oxford University, har været rådgiver for Shinsei Bank og Japan Petroleum Exploration.

”Offshore vindenergi passer perfekt til Japan, især i den nordlige del af landet. Det der holder os tilbage er ikke det finansielle, men det teknologiske. Derfor opfordrede vores regering kort tid efter Fukushima Mitsubishi og en række af de store, globalt førende, japanske virksomheder til at opprioritere deres investeringer inden for vind,” siger Keizo Kamikawa til EnergiWatch, og uddyber:

”I den proces kom Vestas i fokus, fordi selskabet besidder både den teknologi, information og datamængde, som japanske selskaber mangler. Det hjalp også, at forholdet mellem Japan og Danmark er tæt, også politisk. Derfor fremstod Vestas som en oplagt partner for en af de store japanske industrivirksomheder,” siger han.

Vestas indgår offshore-aftale med Mitsubishi

Svag økonomi gav mulighed

At det netop blev Mitsubishi og Vestas, der endte med at indgå i et partnerskab, giver ifølge Keizo Kamikawa god mening:

”Mitsubishi vidste, at Vestas var i finansielle vanskeligheder, mens selskabet samtidig sad på en unik teknologi. Vestas kunne altså hjælpe Mitsubishi teknologisk, mens Mitsubishi kunne hjælpe Vestas finansielt,” siger han.

At forhandlingerne mellem Vestas og Mitsubishi – der ifølge EnergiWatch’s oplysninger i vid udstrækning foregik gennem en MHI-repræsentant placeret i London – trak i langdrag, skyldtes primært den komplekse konstruktion af joint venturet, hvor begge selskaber ønskede at beskytte deres interesser bedst muligt. Dog var der allerede fra begyndelsen af forhandlingerne udstrakt enighed fra begge sider om, at et samarbejde ville være i begge selskabers interesse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Vestas: De var på udkig efter os

Hos Vestas vil global marketings- og kommunikationsdirektør Morten Albæk hverken be- eller afkræfte oplysningerne. Han siger dog:

"Som vi tidligere har sagt, har både vi og Mitsubishi kigget efter potentielle globale partnere inden for offshore vind. Vi har så indgået dialog, fordi vi kunne se et strategisk match og fordel i et potentielt samarbejde. Så hvem der kom til hvem, er svært at definere, da begge virksomheder var på udkig efter en partner," siger han til EnergiWatch.

Så du kan bekræfte, at Mitsubishi har været på udkig efter jer?

"Ja, det kan jeg, det er naturligt. De har set på partnere inden for offshore vind. Det har ingen har lagt skjul på," siger Albæk og tilføjer:

”Vi har fulgt med i den politiske udvikling i Japan på energiområdet, hvor de er ved at lægge deres energimiks ganske radikalt om. I tiden efter Fukushima er vind tiltænkt en central rolle, herunder også offshore vind. Hvad der har været af dialog mellem den japanske regering og industri, har jeg ingen detaljeret viden om."

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra Mitsubishis presseafdeling, der ikke har svaret på EnergiWatch' henvendelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også