Danskere klar til at lukrere på afrikansk Vestas-optur

En stribe danske vindleverandører er taget til Sydafrika, hvor flere øjner store vækstmuligheder ved at hægte sig på Vestas-succes, skriver Børsen.
Foto: Goldwind
Foto: Goldwind

Vindkæmpen Vestas har fået godt fat i det svulmende marked i den sydlige del af Afrika, og det vil vindleverandører som Hempel, Dialight BTI, Fairwind, Light Kinetics, LM Wind Power, Resolux, Scancon, K2 Managament, DSV og Deugro lukrere på.

Det skriver Børsen, som har talt med en række virksomheder, der har været i Sydafrika på et eksportfremstød. Her fortæller salgschef Claus Larsen fra Dialight BTI, der har indgået et partnerskab med Light Kinetics, at han forventer en årlig vækst i regionens vindmarked på 25 pct.

Vestas har ramt sydafrikansk guldåre 

"Vi ser et meget stort potentiale i at bruge det sydafrikanske marked som springbræt til at komme ind i blandt andet Zimbabwe, Botswana og andre lande i regionen," siger Claus Larsen, hvis virksomhed producerer sikkerhedsbelysning til mølletørne, til Børsen.

Partneren i Light Kinetics forventer i løbet af det kommende år at udvide medarbejderstaben fra 20 til 50.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Vestas med afrikansk momentum

Ordrebogen i Vestas har i år været spækket med kunder i den mere eksotiske del af verden, hvor selskaber i Sydafrika alene tegner sig for tre ordrer. Siden juni har selskabets salgsdirektør Juan Araluce hentet ordrer i landet på i alt på 297 megawatt til en anslået værdi på godt to mia. kr.

"Vi har på det seneste været vidner til en stabil vækst og momentum i investeringer i rene vindenergi-ressourcer i emerging markets," udtalte Juan Araluce tidligere i år.

Også tyske Nordex satser voldsomt på at vinde ordrer i regionen.

Vestas-konkurrent i sydafrikansk stormløb 

Vestas-chef: Mærker optur på vækstmarkeder

Eksportrådgiver: Sådan gør du i Sydafrika 

Flere allerede i gang

Den sydafrikanske regering har indikeret, at landet vil opsætte 5-600 megawatt vindkraft årligt i løbet af de kommende årtier, og det gør markedet ekstremt attraktivt for den stærke underskov af danske vindleverandører. Kombineret med krav om lokalproduktion betyder det også, at flere vælger at placere produktion i landet.

En af dem er vingefabrikanten LM Wind Power, der netop har annonceret, at selskabet opfører en fabrik i landet, som får op mod 300 ansatte.

"Udviklingen i Sydafrika kombineret med de øgede local content-krav har potentialet til at drive udviklingen af en lokal vindenergi supply chain, som kan i sidste ende kan lede til at Sydafrika bliver produktions-hub for hele eller dele af det afrikanske kontinent," sagde Søren Høffer, direktør for salg og marketing i LM Wind Power, da nyheden om den ny fabrik blev offentliggjort.

LM vil producere vinger i Sydafrika

Vestas-konkurrent i sydafrikansk stormløb

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter