EnergiWatch

Vestas indgår offshore-aftale med Mitsubishi

Vestas og Mitsubishi Heavy Industries danner joint venture inden for offshore vindkraft. Nyt selskab får hovedsæde i Aarhus, og overtager udviklingen af Vestas' nye supermølle.

Foto: Vestas

Efter over et års spekulationer har Vestas nu indgået en aftale med industrigiganten Mitsubishi om et joint venture inden for offshore.

Aftalen vil forene Vestas’ og Mitsubishis nuværende kompetencer inden for offshore vindmøller, skriver Vestas i en fondsbørsmeddelelse. Vestas vil overføre udviklingen af V164-8.0 MW-møllen, V112 offshore ordrebeholdningen, de nuværende offshore servicekontrakter og omkring 300 medarbejdere til joint venturet.

Joint Venturet får hjemme i Aarhus. Design, videreudvikling, indkøb, produktion, marketing, salg og service af offshoremøllerne kommer alt sammen til at ligge i det nye joint venture, der får Vestas' hidtidige Kina-chef, Jens Tommerup, som direktør, mens Mitsibushi Heavys topchef Masafumi Wani og øverste Vestas-direktør Anders Runevad tager sig af formand- og næstformandsposterne.

Analytiker: Vestas har mange amerikanske jern i ilden

 

Styrket markedsposition

Vestas skriver endvidere i fondsbørsmeddelelsen, at den nye aftale med Mitsubishi skal ses som en reaktion på det store markedspotentiale inden for offshore vindenergi. De primære markeder for offshore vindmøller er kystlandene ud til Nordsøen, især Storbritannien og Tyskland. I disse og alle andre markeder gøres der nu tiltag til at støtte indførelsen af vindkraftværker, der skal udkonkurrere forældede kulfyrede anlæg og atomkraftværker, og der forventes fremadrettet en stærk vækst inden for dette område, skriver Vestas.

Der er ingen tvivl om, at det for Vestas løfter en afgørende belastning ud af selskabets budgetter, at man nu kan dele udviklingsomkostninger på det meget omkostningsfyldte offshore-segment. Samtidig vil det efter al sandsynlighed styrke Vestas' markedsandel, at selskabet nu kan tilbyde offshore-møller udviklet i samarbejde med en af verdens største industrikoncerner.,

Vestas-aktien i pænt kurshop på USA ordre

Mitsubishi klar med penge

Den nye aftale vil ikke påvirke Vestas' forventninger for 2013, men vil få betydning fra 2014.  Mitsibishi vil tilførejoint venturet 100 mio. euro, og vil indskyde yderligere 200 mio. euro ved opnåelsen af visse milepæle baseret på V164-møllens tidlige produkt-livscyklus. Som en del af aftalen har parterne aftalt, at joint venturet indgår kontrakt med Vestas om færdiggørelse af den planlagte udvikling af V164-8.0 MW-møllen på vegne af joint venturet.

Vestas-storkunde vælger konkurrent til prærieprojekt

 

Vestas og Mitsubishi vil derudover levere en række serviceydelser til joint ventuet. Joint venturet vil basere sin forretning på den nuværende V112 offshore-mølle og V164-8.0 MW-møllen. Senere vil joint venturet undersøge mulighederne for at integrere Mitsubishis hydrauliske DDT-teknologi i 8 MW-platformen, hvilket vil give joint ventuert mulighed for at tilbyde et varieret produktprogram, der bedst muligt imødekommer kundernes efterspørgsel, skriver Vestas yderligere.

Betinget af myndigheder

Rygterne om forhandlinger mellem Vestas og Mitsubishi kom først frem i august 2012, og har ifølge EnergiWatch's kilder varet mere end halvandet år, da den første kontakt mellem Vestas og Mitsubishi blev indledt i det tidlige forår 2012.

Gennemførelsen af transaktionen er betinget af forskellige forhold herunder godkendelse fra relevante konkurrencemyndigheder i Europa og Asien, og transaktionen forventes gennemført omkring ultimo marts 2014.

Vestas afholder pressemøder i dag klokken 10 i København - nyhederne fra mødet kan følges her på EnergiWatch.dk.

Gigantkontrakt til fransk Vestas-konkurrent

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs