Svækket vækst bremser kinesisk møllemarked

Generel lav vækst i Kina får landets vindmarked at skrumpe for tredje år i træk, viser prognose.
RITZAU FINANS

Kinas vækstlokomotiv er skiftet til et lavere gear, og udsigten til mindre damp på økonomien rammer også landets vindmøllemarked. Markedet ventes i 2013 at skrumpe for tredje år i træk ifølge en prognose fra Bloomberg New Energy Finance (BNEF) – men er trods det stadig det største i verden.

Regeringen i verdens næststørste økonomi har accepteret, at Kinas BNP-vækst bremser op til under 8 pct. i år, og det får indflydelse på investeringsniveauet.

"Den generelle opbremsning i økonomien og lånemulighederne påvirker de store elselskabers evne til at udvikle, finansiere og bygge projekter i samme omfang som tidligere. Det rammer hele økonomien, og efterspørgslen efter energi er også lidt sløvere i år," forklarer Justin Wu, vindanalysechef hos BNEF, over for Ritzau Finans.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Smarte elmålere til alle inden 2020

Kinas nye politiske ledelse, der tog over i efteråret 2012, har ikke direkte ændret på vilkårene for vindmølleindustrien, når det kommer til støtteordninger og langsigtede mål.

Men udsigten til lavere vækst – og et fokus på at komme væk fra en investeringstung økonomi – påvirker ikke desto mindre branchen, siger Justin Wu.

BNEF spår, at der vil blive installeret vindmøller med en samlet kapacitet på 13 gigawatt (GW) i Kina i år, et fald fra knap 14 GW i 2012.

"Markedet har været igennem nogle chok, og det er lidt roligere i år – det kan man fortolke som bedre eller dårligere. Der er stadig en del udfordringer i Kina, men det er nok mere stabilt end tidligere," siger Justin Wu.

Der er stadig gang i ordrerne i landet, fortæller han, men mange projekter bliver formentlig forsinket til 2014 og 2015, blandt andet på grund af landets fortsatte problemer med elnettet, som dog meldes i bedring.

Og selv med tre år i træk med et skrumpende marked i landet, vil Kina ifølge BNEF’s estimater stadig stå for mere end en tredjedel af de globale mølleinstallationer i 2013.

"Markedet er blevet mere modent, og der er færre aktive mølleproducenter. Samtidig er der en klar præference for nogle producenter, som klarer sig bedre end andre," siger Justin Wu og nævner blandt andre Goldwind, Guodian United og Envision som nogle af vinderne af den hårde konkurrence, der har været i landet.

/ritzau/FINANS

Analytiker: Markedet i Kina som at slå i en pude 

Vestas på vej med strategiske justeringer i Kina 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også