Ingen blankocheck til solceller

Det er ikke sikkert, at alle vil kunne låne til energiforbedringer, advarer realkreditinstitutterne.
Foto: EU
Foto: EU
AF LARS NIELSEN

Man køber et solcelleanlæg til 60.000 kr., hamrer det fast på taget, bliver huset så 60.000 kr. mere værd?

Ikke nødvendigvis, og så er det langt fra sikkert, at realkreditinstitutterne vil yde et lån til solcellerne. Sådan lyder advarslen fra Realkreditforeningen, der er paraplyorganisation for de bankejede realkreditinstitutterne.

Foreningen har netop afsendt et høringssvar til en ny lov om energibesparelser, og beskeden til politikerne er klar: Realkreditinstitutterne hverken kan eller vil love lån til energiforbedringer. Det er nemlig højst usikkert om en investering i energibesparelser er pengene værd.

Svært at dokumentere

"Vi må kun belåne en ejendom, hvis vi kan stå inde for værdien. Og det er svært at dokumentere, hvor stor effekt en energiforbedring kan have," siger kontorchef i Realkreditforeningen, Trineke Borch Jakobsen, til epn.dk.

Den nye lov om energibesparelser lægger op til, at reglerne om energimærkning skal videreudvikles. Det er meningen, at private kan få en autoriseret og certificeret virksomhed, en såkaldt Grøn Aktør, til at hjælpe sig med rådgivning og udførelse i forbindelse med en eventuel energirenovering af ejendommen.

Men det store spørgsmål er, hvor meget mere værd ejendommen bliver af en energirenovering.

"Det er det springende punkt. Der er flere usikkerhedsmomenter. Det er vores erfaring, at en energiforbedring bedst kan  betale sig i et område, hvor boligerne er lette at omsætte. En sådan investering er mere tvivlsom i områder, hvor det er svært at komme af med boligerne," siger Trineke Borch Jakobsen.

Fremtidens solceller kan rulles på taget

Ydmyg jyde har tjent tykt på energiløsninger 

Stigende afgifter

Ifølge Realkreditforeningen lægges der indirekte op til i ordningen, at ejendommens værdi øges ved energiforbedring. Energiforbruget falder simpelthen, og dermed er boligejerne bedre stillet økonomisk. Dette understøttes af, at afgifterne på energi fortsat stiger.

Og det er rigtigt, at energivenlige huse er lettere at sælge, understreger Trineke Borch Jakobsen. Men advarslen til politikerne og boligejerne er klar i høringssvaret.

For man kan ikke på forhånd sige, at en værdiansættelse af ejendommen nødvendigvis stiger som følge af, eller i takt med, investeringen i energibesparende forbedringer.

"De ændringer på bygningen, som skal give energiforbedringen, må ikke være skæmmende for ejendommens udseende - her tænkes f.eks. på solceller ”plastret til” på en murmestervilla, eller andre tiltag som ikke falder naturligt ind i ejendommen byggestil. Ligeledes må forbedringer være tilpasset bygningen i forhold til dens funktionalitet og holdbarhed. Ikke alle tage – og tagmaterialer - er lige egnede til at fungere sammen med solcelleanlæg, og de belastninger som montering heraf påfører taget," hedder det bl.a. i Realkreditforeningens høringssvar.

Solcellebranche: Ministeren lammer os

Millioner til integrerede solceller 

Ingen automatik

I realkreditinstitutterne frygter man, at der skabes en forventning om, at energiforbedringer automatisk forbedrer boligens værdi.

"I forbindelse med værdiansættelsen anvendes som udgangspunkt alene markedets efterspørgsel efter ejendomme af tilsvarende type, størrelse, stand og beliggenhed i samme geografiske område. Her ses store regionale forskelle på, hvilken værdi en renovering vurderes at tilføre ejendommen i forhold til værdien før renoveringen, eller i forhold til i øvrigt sammenlignelige ejendomme uden energioptimering/renovering," hedder det.

Realkreditinstitutterne vil fortsat vurdere ejendommene efter sædvanlige kriterier og foretage en individuel kreditvurdering af boligejerne.

"Det er her vigtigt at understrege, at kunderne fortsat vil blive målt på baggrund af en individuel kreditvurdering. Det kan bestemt ikke udelukkes, at en vedvarende besparelse kan indgå i kundens budgetlægning og dermed have en gunstig påvirkning af rådighedsbeløb m.v. men det er en konkret vurdering," mener Realkreditforeningen.

Millioner til integrerede solceller 

Efterlyser standarder

Det er derfor helt afgørende, at det kan dokumenteres, hvor stor effekt de forskellige energiforbedringer vil have, understreger Trineke Borch Jacobsen.

"Effekten af energiforbedringer er meget svær at dokumentere. Derfor håber vi, at der indføres nogle standarder, så vi bedre kan dokumentere effekten. Ellers bliver det svært."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Astrid Vellguth

Indtjeningen daler hos Total Energies

For abonnenter

Læs også