Solcellebranche: Ministeren lammer os

Ingen kender priserne på overskydende el. "Branchen risikerer at lukke," lyder det.
AF ANNA GOTTSCHALCK

Der er ingen, der ved, hvilken fortjeneste man som solcelleejer kan se frem til, hvis man investerer i et anlæg i dag.

Solcelleejere kan - udover at producere el til ejet forbrug - sælge den overskydende el til et el-selskab til en fast pris, der ved årsskiftet blev forhøjet til 130 øre/kWh.

Men den lov er ikke gældende før EU har godkendt den - og der kan gå op til et år, før det sker.

Det er problematisk, fordi et solcelleanlæg skal være etableret i 2013 for at få glæde af den høje støttesats.

Kunderne tøver derfor med at investere - og det har store konsekvenser for branchen.

Nye regler for store solcelleanlæg 

Prisen er ukendt

”Kunder vil jo gerne vide, hvilke risici de løber og hvornår, de får de penge, som de er blevet stillet i udsigt, samt om de får dem med tilbagevirkende kraft," siger Per Henriksen, rådgiver hos brancheorganisationen Dansk Solcelleforening. Han uddyber:

”Man kan jo ikke sige til en kunde: ’Solcelleanlægget her koster måske 2 mio. måske 3. mio. kr.’. Det er der jo ingen, der vil være med til."

Problemet er, at prisen for den el, som man producerer via sit solcelleanlæg, ikke lægges endeligt fast, før EU har godkendt den danske lov - og det kan tage op til et år. Det oplyser Energistyrelsen i en skrivelse, som epn.dk har fået adgang til.

Derfor ønsker brancheforeningen nu, at solcellefirmaerne kan få en forhåndsgodkendelse.

”Regeringen har fanget os i et limbo nu, hvor vi ikke har nogen idé om, hvornår der kommer en EU-godkendelse og dermed en afklaring,” siger rådgiver hos Dansk Solcelleforening Per Henriksen.

Må afskedige medarbejdere

Og det påvirker i høj grad branchen. Det fortæller Trine Møller, der er marketingschef hos solcellegrossisten Viasol:

"Vi oplever at mange kunder vil afvente situationen, og derfor ikke bestiller. For de aner jo ikke, hvordan de kan få udbetalt pengene for overskydende strømproduktion.

Det går hårdt ud over vores forretning. Vi mangler ordrer især fra det private marked," siger hun.

Viasol har som en konsekvens måttet afskedige to medarbejdere i virksomheden, så der nu kun er seks ansatte.

De er ikke de eneste i branchen, der kan mærke krisen.

Branchen risikerer at lukke ned

Dansk Solcelleforening kan fortælle, at flere virksomheder er lukket.

"Regeringen kan lukke en hel branche ned. Vi kan jo ikke overleve, hvis der ikke er nogen kunder i butikken," siger Per Henriksen.

"Der er to risici: Enten mister Danmark en masse grønne arbejdspladser nu, som ellers er det, regeringen gerne vil have, eller også må regeringen løbe den meget lille risiko, at Kommissionen kommer og brokker sig over vores lovgivning, hvis vi vedtager noget nu,” siger han.

Og det håber Dansk Solcelleforening, at Folketinget gør. Der er særligt to tiltag, som foreningen mener, kan holde hånden under markedet.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Et plaster på såret

Først og fremmest efterlyser foreningen den såkaldte nettoafregningsbekendtgørelse for boligforeninger.

Tidligere har man skullet eje hele sit solcelleanlæg selv, før man kunne slippe for at betale afgifter. Men nu vil regeringen gerne have folk i lejeboliger og boligforeninger med. Derfor har man forsøgt at finde en model for, hvordan de kan nettoafregne strøm, der er ejet af udlejer eller boligselskabet.

Det er endnu ikke lykkes, men det håber Dansk Solcelleforening kan blive en realitet, hvis regeringen indleder en høring af en ny nettoafregningsbekendtgørelse efter sommerferien.

Tidshorisont uvis

Desuden håber foreningen på, at regeringen sætter fokus på kommunerne, så de kommuner, der har investeret i solceller til skoler og børnehaver kan komme i gang med deres solcelleprojekter.

Ifølge Dansk Solcelleforening tyder alt på, at regeringen sætter noget i gang efter sommerferien.

"Spørgsmålet er bare, hvornår det kan træde i kraft, for det kommer til at afhænge af, om ministeren tør sætte loven i kraft med det samme. Der har nemlig tidligere været en diskussion af, om EU også skal ind over her,” forklarer Per Henriksen.

Minister på ferie

Det spørgsmål ville epn.dk gerne have stillet til klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) samt have forholdt ham til kritikken. Men ministeren er på ferie i denne uge, og det har derfor ikke været muligt at få en kommentar.

Også Energistyrelsen er ferieramt, og det har derfor heller ikke været muligt at få styrelsen reaktion på solcellebranchens kritik. Styrelsen henviser til ministeriet.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også