Vestas-fyringer gør livet lettere for vingefabrikant

Vingeproducenten SSP Technology må ofte hyre og fyre, fordi virksomheden arbejder på projektbasis. Her hjælper overskuddet af kvalificeret vindmøllemandskab.
Foto: SSP Technology
Foto: SSP Technology

Hos den fynske vingeproducent SSP Technology går det op og ned. Når ordrerne tikker ind, hyrer virksomheden nyt personale til at udvikle nye vinger, men når ordrerne ebber ud, ryger en stor portion af de ansatte også ud.

Der er det ikke sjældent, at der er store fyringsrunder på fabrikken i Kirkeby, og hvor det kun er en lille kerne, som bliver tilbage, fortæller direktør Morten Vedel Kruse:

”Der er ingen tvivl om, at eftersom vi er en projektvirksomhed, så vil tingene køre op og ned. En af de ting, som skal gøre os konkurrencedygtige, er netop, at vi skal kunne flekse vores omkostninger.”

Derfor kunne man måske tro, at det i en tid, hvor mange af landets virksomheder skriger på kvalificeret arbejdskraft, var svært for en mindre virksomhed i en lille by på Fyn at tiltrække de rigtige hænder – men faktisk forholder det sig omvendt, forklarer Morten Vedel Kruse.

Lukrerer på fyringer

Han forklarer, at virksomheden har en god kontakt til tidligere medarbejdere i skibsindustrien, som har lang tradition på øen og ikke mindst på Lindø-værftet, og hvis kompetencer godt kan bruges hos vingefabrikanten. Men samtidig kan SSP Technology også drage nytte af, at flere af kollegerne i vindbranchen i de senere år har været nødt til at skille sig af med kvalificeret arbejdskraft.

”Vi har til en vis grad kunne lukrere på, at nogle af de store vindmøllefabrikanter i Danmark desværre har måttet opsige medarbejdere. Det vil sige, at der går en del gode medarbejder ledige rundt omkring, som vi har kunnet udnytte, og derfor har vi ikke svært ved at skaffe folk med de rigtige kompetencer,” siger direktøren for selskabet, der for nylig kom ud med et regnskab, der viste et driftsunderskud på ca. 16 mio. kr.

Udviklingsomkostninger trækker

Ifølge Morten Vedel Kruse skal underskuddet dog tages med et gran salt.

Godt nok er ledelsen ikke tilfredse med driftsunderskuddet, men han påpeger, at 14,3 mio. kr. ud af det 16,3 mio. kr. store underskud kan tilskrives udviklingsomkostninger - herunder til projekt for koreanske Samsung, hvor SSP Technology har udviklet, hvad der i øjeblikket et verdens største vindmøllevinge på ikke mindre end 83,5 meter.

Verdens største vinge på vej fra Fyn til Skotland 

"Regnskabet er i høj grad præget af det faktum, at vi har brugt rigtig mange resurser på teknologisiden. Hele Samsung-projektet har vi brugt mange resurser på, og det har vi kastet direkte ind i totalopgørelsen, men det er kun en meget lille del, vi har aktiveret," siger han og fortæller, at virksomheden også kunne have aktiveret teknologiomkostningerne på balancen og herefter afskrevet dem.

"Det har vi så valgt ikke at gøre, men havde vi gjort det, havde resultatet været oppe omkring nulpunktet."

Firma bag megavinge tynges af udviklingudgifter 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også