Analytiker: Gamesa-regnskab giver Vestas rygvind

Gamesa-regnskab er godt nyt for danske Vestas. Spanierne melder om bedre finansieringsmuligheder hos kunderne og meget marginale prisfald.

Spanske Gamesa har offentliggjort sit kvartalsregnskab, og regnskabet er godt nyt for danske Vestas.

Den spanske vindmølleproducent melder nemlig om stabilisering af priserne på vindmøllemarkedet efter at have talt om fald på 4 pct. i 1. kvartal 2013.

Gamesa vendte underskud til overskud 

Spanierne forventer, at de stabile priser fortsætter i 2. halvår, og dermed tyder meget på, at eventuelle prisfald herfra bliver helt marginale, skriver Sydbank analytiker Jacob Pedersen.

"Gamesa understreger, at den bedre ordreindgang i kvartalet er udtryk for, at kundernes finansieringsmuligheder er blevet bedre."

Det, mener analytikeren, kan smitte af på Vestas.

Han deltog i telekonferencen, hvor Gamesa indrømmede, at selskabets forventninger er konservative.

"Alene udsigten til (eller snarere håbet om), at der kan være en opjustering på vej i sektoren er godt nyt for vindmølleaktierne - og for Vestas," skriver Jacob Pedersen.

Gamesa-regnskabet viser, at spanierne bevæger sig hurtigt frem på vigtige effektiviseringsområder, og det betyder, at de faste omkostninger falder, og produktionsøkonomien forbedres.  Godt nok har spanierne set et fald i omsætningen i første halvår 2013 sammenlignet med samme periode sidste år, men et underskud på 22 mio. euro blev vendt til et overskud på 33 mio. euro.

"Selskabets overraskende høje overskudsgrad i 2. kvartal vidner om, at effektiviseringerne kan skabe klart bedre indtjeningsniveauer i sektoren," skriver Sydbank-analytikeren.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Svært i USA og Kina

Gamesa beskriver stadig vindmøllemarkedet i USA som i "udbudsfasen".

Især GE har høstet ordrer, men også Siemens har annonceret en større ordre i USA, som dog stadig lader vente på sig for spanske Gamesa og danske Vestas.

Derudover har spanierne ikke de store forhåbninger til Kina. Godt nok vurderes det, at markedet på 11-12.000 MW - hvilket godt nok er en markant nedjustering fra forventede 18-19.000 MW - men spanierne forventer, at lokale producenter vinder 95 pct. af ordrerne.

"Det svagere kinesiske marked kan betyde, at flere af de lokale spillere intensiverer deres forsøg på at sælge møller på de vestlige markeder til ugunst for konkurrencen," skriver Jacob Pedersen.

Vestas-konkurrent får konkurrencefordel i Brasilien

Gamesa hentede ordrer på i alt 612 MW i andet kvartal. Det var knap en tredobling af ordreindtaget i første kvartal og en stigning på 12 pct. i forhold til andet kvartal sidste år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også