Vestas går målrettet efter britiske kæmpeparker

Trods dyb analytiker-skepsis fastholder Vestas, at selskabet er i spil som leverandør til britiske rekordprojekter. Vi er med i opløbet, siger Vestas-chef.
Foto: Siemens
Foto: Siemens

Vi er stadig med i kapløbet, lyder det fra Vestas.

Energiselskabet RWE har planer om at opføre to gigantiske havvindmølleparker i Storbritannien, Atlantic Array og Triton Knoll.

Parkerne er en del af de såkaldte runde-2 og runde-3 projekter i kongeriet og forventes at stå færdige i 2017. Med en effekt på hver 1.200 megawatt vil parkerne være næsten dobbelt så store som verdens største offshore-park i dag, London Array, og dermed er de ekstremt attraktive for vindmølleproducenterne.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Allerede fra 2015 vil Vestas efter planen have sit supervåben og selskabets største satsning til dato klar; 8 MW-møllen V164.

Trods analytiker-skepsis går Vestas benhårdt efter at sælge møllen til RWE og selskabets britiske kæmpeprojekter. Det fortæller Uffe Vinther-Schou, senior vice president for Vestas Offshore.

"Vi er fortsat med i forløbet om hvem, der skal levere havvindmøller til RWE's kommende projekter," skriver han til EnergiWatch.

Det sker i kølvandet på, at vindanalytiker og konsulent hos BTM Consult, Feng Zhao, i sidste uge fortalte, at det er urealistisk, at Vestas skal levere sin kæmpemølle til et projekt som Triton Knoll.

Dertil vil selskabets V164-mølle være for ny og uprøvet, mener analytikeren. Og det vil simpelthen være for risikabelt at binde an med en helt ny mølle til så store projekter.

Analytiker: Vestas-mølle urealistisk til gigantprojekt

Men den holdning deler Vestas ikke.

"Som alle andre kunder ser RWE aktivt på vores V164-8.0 MW. Deres UK runde-2 projekt, Triton Knoll, såvel som deres UK runde-3 projekt, Atlantic Array, er begge projekter, som Vestas går målrettet efter at vinde," fortæller Uffe Vinther-Schou.

Siemens tidligt med favoritværdighed

RWE har endnu ikke fortalt, hvor det britiske energiselskab vil svinge kreditkortet og købe sine møller. Men der gives måske alligevel indikationer i det projektforslag, som forleden blev sendt til godkendelse hos myndighederne i Storbritannien.

Da de første planer om Atlantic Array blev offentliggjort tilbage i 2011, hed det sig, at parken skulle bestå af 417 møller og have en samlet effekt på 1.500 MW.

Det gjorde Siemens til den oplagte kandidat, fordi setup'et passer nøjagtigt på selskabets 3.6 MW-mølle. Desuden har RWE flere gange købt Siemens møller til projekter i Storbritannien.

Siemens tæt på ny kæmpeordre i UK 

Siden er planerne imidlertid blevet ændret.

Nu hedder det sig, at parken skal bestå af 240 styk 5 MW-møller. Men hverken Vestas eller Siemens producerer eller har planer om at producere møller med den størrelse.

Nyt Siemens-våben fejler i test

Tyske REpower, ejet af indiske Suzlon, sælger heller ikke en 5 MW-mølle men en 6.15 MW-mølle.

Det er dog meget muligt, at parkens endelige setup afviger fra det projektforslag, der ligger i dag, sådan som det også er sket tidligere.

Feng Zhao, analytiker hos BTM Consult, mener under alle omstændigheder, at vinderne inden 2020 bliver producenter som REpower og Siemens. De står ifølge analytikeren stærkt, fordi de har en længere historik og kan levere den størrelse mølle, som udviklere, investorer og forsikringsselskaber føler sig trygge ved.

Konsulenten forventer, at Vestas i stedet vil vinde en række mindre projekter, hvor møllen kan bevise sit værd og overbevise investorer om, at den også er en god investering ved opførelsen af store fremtidige projekter.

En ordre på 1.2 GW har en anslået værdi på knap ni milliarder kroner for vindmølleproducenterne. Det er ordrestørrelser, som vil lune gevaldigt i Vestas' pengekasse, der trods markant bedring siden blødningen sidste år, har et godt stykke vej til fordums styrke.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også